Връзки за достъпност

Извънредни новини

Московски съд глоби Google заради забранено съдържание за войната в Украйна в YouTube


YouTube © Shutterstock
YouTube © Shutterstock

Съд в Москва осъди Google да плати 11 милиона рубли (134 500 долара) заради материали за продължаващата непредизвикана инвазия на Русия в Украйна, публикувани в YouTube.

Това е общата стойност на две глоби, постановени от съда в московския район Таганка. Първата е на стойност 4 милиона рубли и е заради това, че технологичният гигант не е изтрил съдържание, определено от руските власти като забранено.

Другата глоба е за 7 милиона рубли заради разпространение на материали на украинския полк “Азов” и украинската крайнодясна групировка “Десен сектор”, забранени в Русия.

Решенията на съда са постановени две седмици, след като местният медиен регулатор Роскомнадзор обвини Google в нарушаване на руския закон.

Регулаторът обяви, че YouTube "се превърна в една от ключовите платформи за разпространение на фалшиви новини" за войната в Украйна.

Роскомнадзор заплаши с наказателни мерки Google, включително забрана за публикуване на реклама на платформата и нейните комуникационни канали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG