Връзки за достъпност

Извънредни новини

YouTube блокира канала на Дума ТВ и разгневи руския медиен регулатор


Рускиня гледа руската държавна телевизия у дома. Снимката е от по-рано тази година и е илюстративна.
Рускиня гледа руската държавна телевизия у дома. Снимката е от по-рано тази година и е илюстративна.

Най-големият сайт за стрийминг в света YouTube блокира канала на руската държавна телевизия Дума ТВ. Тя излъчва на живо заседанията на долната камара на руския парламент.
Това решение предизвика гневен отговор от страна на руския медиен регулатор Роскомнадзор, който заплаши да ограничи достъпа до YouTube в страната.

На 9 април в съобщение на YouTube се казва, че каналът на Държавната дума е „спрян поради нарушение на Общите условия на YouTube“.

В отговор властите заплашиха стрийминг сайта, собственост на компанията Alphabet.

„Изглежда, че YouTube подписа своята собствена ограничителна заповед. Свалете съдържанието, прехвърлете го на руски платформи. И побързайте", каза говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова в Телеграм в събота.

Роскомнадзор заяви, че е поискал от Google незабавно да възстанови достъпа до канала на Дума.

„Западът срещу нашата страна“, обобщи как вижда ситуацията медийният регулатор в свое съобщение.

Още преди началото на войната независимите медии и неправителствени организации бяха подложени на безпрецедентен натиск и политическа цензура в Русия. Няколко медии вече бяха закрити, а други бяха заплашени от нов закон за „фалшива информация“, които предвижда санкции за съобщаване на информация, различна от официалната линия на Кремъл.

Бюрата на почти всички международни медии в Москва, сред които е и Радио Свободна Европа, затвориха под натиск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG