Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия отмени регистрациите на Amnesty International, Human Rights Watch и още 13 организации


Руският президент Владимир Путин говори по време на годишната си пресконференция през 2021 г. Снимката е илюстративна.
Руският президент Владимир Путин говори по време на годишната си пресконференция през 2021 г. Снимката е илюстративна.

Русия отмени регистрациите на 15 чуждестранни организации, сред които са и двете най-големи международни НПО-та за защита на човешките права Amnesty International и Human Rights Watch (HRW).

Human Rights Watch работи в Русия от 30 години, а Amnesty International присъства в страната от 1993 г. Те бяха извадени от руския регистър на международни организации заедно с 13 други чуждестранни НПО-та поради „нарушения на действащото законодателство на Руската федерация“, се казва в съобщение на Министерството на правосъдието.

Кремъл затвори и местните офиси на фондацията „Карнеги за международен мир“, фондацията „Фридрих Науман за свобода“ и фондацията „Фридрих Еберт“.

Рейчъл Денбър, заместник-директор на отдела за Европа и Централна Азия в Human Rights Watch, каза, че няма съмнение, че този ход е в отговор на начина на отразяване на руската инвазия в Украйна. Агнес Каламар, генерален секретар на Amnesty International, каза, че нейната организация ще продължи да работи в Русия и в подкрепа на руския народ.

Решението на Кремъл дойде на 44-ия ден от руската инвазия в Украйна, по време на която бяха убити хиляди хора, а над 11 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си. Войната доведе до най-тежката бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Още преди началото на войната независимите медии и неправителствени организации бяха подложени на безпрецедентен натиск и политическа цензура в Русия. Няколко медии вече бяха закрити, а други бяха заплашени от нов закон за „фалшива информация“, които предвижда санкции за съобщаване на информация, различна от официалната линия на Кремъл. Бюрата на почти всички международни медии в Москва, сред които е и Радио Свободна Европа, затвориха под натиск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG