Връзки за достъпност

Извънредни новини

Семействата на двама руснаци, свързани с газов гигант, са открити мъртви в Испания и Русия


Сергей Протосеня
Сергей Протосеня

Двама руснаци, свързани с руския газов гигант “Новатек”, и членове на техните семейства бяха открити мъртви на 19 април във вила под наем край Барселона и апартамент в Москва.

Става въпрос за бившия топ мениджър на компанията Сергей Протосеня (55 г.), неговата съпруга Наталия (52 г.) и 15-годишната им дъщеря, които са били в Испания за Великденските празници.

Мъжът е намерен обесен до входа на вилата, а съпругата и дъщеря му - с прободни рани. Местната полиция е открила нож и брадва при първоначалния оглед.

Испанските власти разследват две основни версии - двойно убийство и последвало самоубийство на Протосеня или тройно убийство и последвала инсценировка, съобщи испанският новинарски сайт Telecino.

Протосеня е бивш главен счетоводител на “Новатек” и беше член на Съвета на директорите на енергийната компания. Богатството му се оценява на около 400 милиона евро (433 милиона долара).

Ключовият акционер в "Новатек" Генадий Тимченко (вляво) и руският президент Владимир Путин по време на гала вечер по хокей на лед в Сочи, 10 май 2017 г.
Ключовият акционер в "Новатек" Генадий Тимченко (вляво) и руският президент Владимир Путин по време на гала вечер по хокей на лед в Сочи, 10 май 2017 г.

Другото семейство е на 51-годишния Владислав Аваев, също акционер в газовата компания, изпълнителен директор на “Газпромбанк” и висш служител на Кремъл.

В апартамента му в Москва е открит пистолет, с който са простреляни съпругата му Елена и 13-годишната им дъщеря Мария.

По този случай официалното разследване, което се води от службите за сигурност в Москва, е за убийство, извършено от Аваев, последвано от самоубийството му.

“Новатек” е най-големият независим производител на природен газ в Русия и анализатори казват, че феноменалното му издигане от малък играч в началото на века до компания с активи за 79 милиарда долара днес се дължи до голяма степен на връзките на компанията с Кремъл.

Генадий Тимченко, ключов акционер в “Новатек”, се смята за близък сътрудник на руския президент Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG