Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълен контрол над Донбас и Южна Украйна". Какво планира Русия във втория етап от войната 


Ген. Рустам Минекаев награждава руски военнослужещ в болница в Екатринбург, 4 април 2022 г.
Ген. Рустам Минекаев награждава руски военнослужещ в болница в Екатринбург, 4 април 2022 г.

Русия планира да поеме пълен контрол над Донбас и Южна Украйна като част от втората фаза на своята военна операция в страната, съобщи висш руски военен командир.

Руските информационни агенции цитират генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на централния военен окръг на Русия, който казва, че Москва също планира да изгради сухопътен коридор между Крим, който анексира през 2014 г., и региона на Донбас в Източна Украйна.

"След началото на втория етап на специалната операция, който започна буквално преди два дни, една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна", заяви Минекаев на годишно събрание на Съюза на предприятията от отбранителната промишленост на Свердловска област.

По думите му контролът над южните райони на Украйна ще даде на руските въоръжени сили още един излаз към Приднестровието.

"Контролът над Южна Украйна е още един излаз към Приднестровието, където също има доказателства за потискане на рускоезичното население. Очевидно е, че ние сега воюваме с целия свят, както беше по време на Великата отечествена война", каза той.

Думите на руския генерал потвърждават предположенията, че Русия се стреми да завладее и Одеса - голямото украинско пристанище и третия по големина град в страната, отбеляза Франс прес.

Според Минекаев контролът над Южна Украйна ще помогне и на проруските сепаратисти от Приднестровието, които контролират тази молдовска територия, граничеща със Западна Украйна, от 1992 г. насам. Там вече има руски военен гарнизон.

Би Би Си потърси официален коментар от руското Министерство на отбраната по повод изявлението на зам.-командира на централния военен окръг на Русия, но оттам се заявили само, че “проверяват това”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG