Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме нужда да бъдем евакуирани". Полкът "Азов" пусна видео от бункер в Мариупол, пълен с жени и деца


Част от заснетите от полка "Азов" деца в металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол
Част от заснетите от полка "Азов" деца в металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол

Украинският полк “Азов”, който организира отбраната на обсадения от руските сили южен пристанищен град Мариупол, разпространи в събота видео от подземен бункер в металургичния завод “Азовстал”, пълен с жени и деца, съобщи Би Би Си. Комплексът е последната част от града, която все още не е под контрола на руснаците.

В четвъртък руският президент Владимир Путин отмени планиран щурм в “Азовстал”, нареждайки армията му да блокира напълно укриващите се вътре украинци. В събота обаче съветник на украинския държавен глава Володимир Зеленски съобщи, че атаките срещу металургичния комплекс са подновени.

По данни на местните власти към момента в Мариупол са останали около 100 000 цивилни, които все още не са евакуирани. Градът е под руска обсада от началото на март и е почти напълно разрушен от постоянните ракетни удари и бомбардировки.

Видеото, разпространено от полка “Азов”, обвиняван от Москва в тормоз и убийства на рускоговорящи жители на източния регион Донбас, показва как негови бойци носят храна на укриващите се в “Азовстал” жени и деца.

Някои от заснетите казват, че са в капан под земята от седмици. Малко момиче разказва, че не е виждало дневната светлина от 27 февруари - четвъртият ден от инвазията на Русия в Украйна. По стените на бункера се виждат големи надписи “деца”.

“Детето ми трябва да бъде на мирна територия, всички деца. Тук има много деца. Имаме нужда да бъдем евакуирани от металургичния завод “Азовстал” и молим, умоляваме сигурността на нашите деца да бъде гарантирана. Тук има около 15 деца на различна възраст - от бебета до 14-годишни деца”, казва пред камерата една от майките в бункера.

Достоверността на видеото, за което се смята, че е заснето на 21 април, не е потвърдена от Би Би Си. Металургияният завод “Азовстал” представлява огромен лабиринт от тунели и работни помещения в центъра на Мариупол, определян като град в града.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG