Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският патриарх се помоли "братоубийствените междуособици" в Украйна да приключат по-бързо


Руският патриарх Кирил символично пусна бял гълъб на 7 април
Руският патриарх Кирил символично пусна бял гълъб на 7 април

Главата на Руската православна църква, чиято подкрепа за т.нар. "специална военна операция" на Русия в Украйна възмути много християни по света, се помоли в събота военният конфликт да приключи по-бързо.

Патриарх Кирил обаче не разкритикува агресията на страната си, нито назова думата "война", чието използване беше криминализирано от руската Дума още в началото на инвазията.

По време на служба на открито пред московската катедрала "Христос Спасител" в навечерието на православния Великден, патриарх Кирил напръска със свещена вода цветно украсени великденски козунаци и каза, че много от тях ще бъдат изпратени в региона Донбас в Източна Украйна.

"Дай Боже този великденски подарък да помогне на тези, които са част от този труден конфликт, да успокоят сърцата, умовете и душите си, така че братоубийствените междуособици да приключат колкото се може по-бързо и дългоочакваният мир да царува, и с него да се засили вярата и благочестието на хората", каза той.

Словото му акцентира на хората в Донбас, "където все още се пролива кръв", но не спомена останалите региони в Украйна, в които бяха разкрити масови гробове и десетки убити цивилни след оттеглянето на руските войски на изток.

Патриарх Кирил, чиито близки отношения с руския президент Владимир Путин са публично известни, се е изказвал в подкрепа на военната интервенция в Украйна - позиция която доведе до разцепление в православните църкви по света, отбелязва Ройтерс.

Преди ден папа Франиск съобщи, че дипломатите от Ватикана са го посъветвали да отмени своя планирана за 14 юни среща с главата на Руската православна църква в Йерусалим, защото "може да предизвика голямо объркване в този момент".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG