Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция гласува на втория тур за президент


Френският президент Еманюел Макрон гласува на балотажа на президентските избори, на които се бори за втори мандат. 24 април, 2022 г.
Френският президент Еманюел Макрон гласува на балотажа на президентските избори, на които се бори за втори мандат. 24 април, 2022 г.

Започна балотажът на президентските избори във Франция в неделя. Французите избират между Еманюел Макрон, центрист и действащ президент, и крайнодясната Марин Льо Пен.

Това е втори балотаж между двамата, след като през 2017 г. Макрон спечели с близо 66% спрямо около 33% за Льо Пен. Очаква се резултатът от изборите през 2022 г. да се отрази на цялостната политика на Франция спрямо войната в Украйна, както и на политиката на Франция спрямо Европейския съюз и Запада.

Избирателните секции бяха отворени в 8 часа сутринта местно време и ще затворят в 20:00 ч. Общо 49 милиона души имат право да гласуват. Първоначалните прогнози на социолози се очакват веднага след приключването на изборите.

До обяд са гласували около 26,4% от гласоподавателите - с две точки по-малко спрямо 2017 г., когато окончателната избирателна активност вече беше на най-ниската си точка от близо половин век.

Проучванията на общественото мнение през последните дни дадоха на Макрон солидна и леко нарастваща преднина. Според анализатори Льо Пен остава на творо място въпреки усилията си да смекчи имиджа си, както и някои от политиките на крайнодясната си партия "Национален фронт".

В неделя се провеждат и парламентарни избори в Словения, където управляващият Янез Янша се изправя срещу с природозащитническото „Движение на свободата“, начело с Роберт Голоб. Според проучванията дясноцентристката партия на Янша SDS е почти изравнена движението на Голоб.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG