Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Още вярваме в победата". Украйна отбелязва Великден по време на война


 Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на обръщението си към украинците по повод Великден. Катедрала "Света София", Киев, 24 април, 2022 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на обръщението си към украинците по повод Великден. Катедрала "Света София", Киев, 24 април, 2022 г.

Президентът Володимир Зеленски отправи Великденско послание чрез видеообръщение от катедралата "Света София" в Киев. В него той се закле, че никакво „зло“ няма да унищожи страната, както и че Украйна ще преодолее мрака, който е донесла непредизвиканата война на Русия.

Това стана в неделя, когато украинците отбелязват православния Великден. В цялата страна се проведоха приглушени великденски празненства точно два месеца след началото на руската инвазия, която уби хиляди и принуди милиони да напуснат домовете си.

„Днес ние все още вярваме в новата победа на Украйна и всички сме убедени, че няма да бъдем унищожени от никаква орда или нечестие“, каза още Зеленски. „Преодоляваме мрачни времена и в този ден аз – и повечето от нас – не сме в ярки дрехи, но се борим за лъчезарна идея".

Той добави, че Мариупол и неговите „героични защитници“ не трябва да бъдат забравяни. „Възможно е да се разрушат стените, но не е възможно да се разруши основата, върху която почива духът на нашите воини, духът на цялата страна“, каза Зеленски.

Сергей Хайдай, губернатор на източната област Луганск, каза на в неделя, че седем църкви в района са били разрушени по време на сраженията. В събота украинските власти призоваха празнуващите да следват религиозните служби онлайн и да спазват нощния полицейски час.

По-рано през седмицата Киев предложи на Москва примирие през Великденските празници, като в четвъртък Зеленски каза, че Русия е отхвърлила предложението.

Украинският преговарящ Михайло Подоляк каза в неделя, че руски сили обстрелват металургичния завод "Авозстал" в обсадения южен град Мариупол, където се крият украински защитници.

В Туитър той призова за "истинско великденско примирие в Мариупол", незабавен хуманитарен коридор за цивилни и специални разговори за улесняване на обмена на военни и цивилни. Москва не е отговорила на призива.

Вселенският патриарх Вартоломей, духовният глава на източноправославните християни, призова за хуманитарни коридори в Мариупол и други райони на Украйна, където по негови думи „се разгръща неописуема човешка трагедия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG