Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не може да сте по средата". Кулеба очаква решение за военна помощ от България сега


Изложба „СТОП на войната в Украйна“ бешe открита в Народното събрание. Тя е организирана от посолството на Украйна в България и депутат от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова (дясно). В средата е украинският външен министър Дмитро Кулеба, до него посланика на Украйна
Изложба „СТОП на войната в Украйна“ бешe открита в Народното събрание. Тя е организирана от посолството на Украйна в България и депутат от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова (дясно). В средата е украинският външен министър Дмитро Кулеба, до него посланика на Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба откри изложба в Народното събрание в деня, в който депутатите трябва да вземат решение каква помощ ще изпрати България на Украйна. Киев настоява за военна. Проекторешението, което обсъждат депутатите, изключва изпращането на оръжие.

„Надявам се, че тези снимки, в красивата сграда на българския парламент, ще помогнат на някои политици, не само в парламента, но и в правителството, след като видят тези лица на войната, да си представят за секунда, какво се случва в моята страна и в крайна сметка да вземат правилното решение“, каза Кулеба.

По отношение на решението на България да предостави като помощ на Украйна каски и бронежилетки, но за цивилни, Кулеба каза, че това са половинчати мерки, които „са приятни политически, но всъщност съобщението е: искаме да умрете защитени“.

Кулеба каза, че страната му е благодарна за направеното до момента от България, но е време за избор. „Скъпи българи, животът е труден, понякога трябва да направите избор. Не можете да сте по средата, трябва да вземете страна. И трябва да застанете на страната на истината. Това, което искам да кажа, е – време е да направите избор“.

Ето какво каза по време на откриването на изложбата Дмитро Кулеба. Преводът е на Свободна Европа.

Не можете да си представите колко пъти от началото на войната чух различни извинения, рационални обяснения, силни аргументи за това как някой не може да направи нещо за Украйна и украинците.

Много от тези хора бяха много рационални, но проблемът е, че те бяха двулични, те си играеха с нас. Тези, които искат да помогнат, които сами са били жертви на агресия, винаги намират начин да помогнат. Тези, които обявяват, че са зад определени ценности и принципи, трябва да помогнат сега на Украйна.

Всеки, който намира някакви причина или аргумент да не пристъпи напред, да не изрази политическа позиция, да не натисне копчето и да вземе правилното решение, действа в полза на агресията.

Всяко човешко същество трябва да бъде на страната на жертвата

Както и да се аргументира такъв човек, той може да звучи много рационално, но във време на война съм абсолютно сигурен, че всяко човешко същество трябва да бъде на страната на жертвата, а не на страната на агресора.

Затова се надявам, че тези снимки, в красивата сграда на българския парламент, ще помогнат на някои политици, не само в парламента, но и правителството, след като видят тези лица на войната, да си представят за секунда, какво се случва в моята страна и в крайна сметка да вземат правилното решение.

Най-добрият начин да се приближим към мира днес е да подкрепим Украйна, а не да оставаме неутрални.

Мисля, че българското правителство изпитва сериозни трудности с това да ни даде ясен отговор на този въпрос (дали предоставя нещо повече от солидарност бел. ред.). В тази посока искам да подчертая, разбира се, че може да има някои национални съображения и затруднения, но всеки ден, в който Украйна не получава необходимата помощ да се бие, да се противопоставя на руската агресия, означава, че все повече цивилни умират, все повече войници умират и още домове биват разрушавани.

Затова призовавам всеки политик, който обмисля как да се справи с тази ситуация, да помисли, че докато един политик седи в офис и размишлява по този въпрос през политическа призма – има хора на място, които умират заради тези постоянни разсъждения и намирането на обяснения защо не помагат на украинците.

Последните два дни, които прекарах в България, чух два аргумента защо е добре за България да не предоставя необходимата военна помощ на Украйна.

Първият е, че като не се предоставя военна помощ за Украйна, се помага на мира, а не на войната. Вторият е, че както руснаците, така и украинците са братски народи и българите не искат да участват или допринасят за войната между тях.

Моят отговор на първото твърдение е – най-добрият начин да се подпомогне мира е да се помогне на Украйна. Защото, ако Украйна не е достатъчно силна, Русия ще извърши още престъпления, още убийства и още разрушения и тази война ще се разрасне.

Как може да се смятате за братя с убийци!

Говорейки в навечерието на Великден, искам да отговоря и на втория аргумент – за братството. Как може да се смятате за братя с убийци. Как в навечерието на Великден някой може да вярва, че някой, който убива, унищожава и продължава с агресията, дори в Страстната седмица, е брат.

Така че, скъпи българи, животът е труден, понякога трябва да направите избор. Не можете да сте по средата, трябва да вземете страна. И трябва да застанете на страната на истината. Това, което искам да кажа е – време е да направите избор.

Нямаме ясен отговор за военната помощ. Но искам да кажа, че позицията на българското правителство и парламент, по отношение на защитата на бежанци, европейското бъдеще на Украйна и санкциите срещу Русия са ясни и ние сме благодарни за тях.

Преговорите с Русия биха били много трудни. Няма да бъде подписано нищо, което би заплашило националната сигурност на страната. Една от червените линии, които Киев няма да прекрачи, е в искането руските войски да се оттеглят към границите от 24 февруари.

Тук съм, за да получа ясен отговор на тези искания, които имаме, но ако престоят ми ви притеснява много, не се притеснявайте, скоро ще си тръгна.

Бронежилетки, техническа помощ, всичко това е важно, но хора, трябва да сме сериозни! Ако имате каска и бронежилетка, но нямате оръжие в ръцете си, сте обречени. Така че тези половинчати мерки са приятни политически, но всъщност съобщението е: „искаме да умрете защитени“. Това е посланието, когато получаваме само бронежилетки и каски.

Виждам ясно желание и поемане на ангажимент от някои политически сили да помогнат. Също виждам и нежеланието на други да го направят. Имах среща с премиера, който, според мен, показа искрено желание да направи всичко по силите си, за да помогне на Украйна. В демократическите правителства, в коалиции, е нормално да има различни мнения. Но отново е много важно да си на правилната страна на историята, да вземаш правилни решения.

Заставането до нас означава политическо бъдеще.

Важно е за всеки политик да разбере накъде вървят нещата и да вземе правилното решение. В последните два месеца Украйна, която беше „обречена да падне за три дни“, доказа, че ние сме на правилната страна на историята, ние заслужаваме подкрепа. Заставането до нас означава политическо бъдеще. Заставането до Русия, или липсата на помощ за нас под претекст за неутралитет, е да си на грешната страна на историята.

Казаха ми, че великденските ви празници започват утре сутрин, така че очаквам да получа отговор днес. Аз съм вярващ християнин и винаги имам надежда. Надеждата е нещо, което ни води и ни помага да вървим напред, но също вярвам, че българското правителство ще вземе рационално решение и то ще ни позволи да се придвижим напред.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG