Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократична България обвърза участието си в коалицията с военната помощ за Украйна


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов

„Демократична България“ настоява за конкретизация на текста, който ще гласува парламента, за оказването на помощ за Украйна. „Ние ще подкрепим само решение, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ - военно-техническа, отбранителна“, каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов в декларация, прочетена от трибуната в Народното събрание в четвъртък.

Тя е по повод проекторешението парламентът да гласува българското правителство да получи мандат за предоставяне на хуманитарна, финансова и техническа помощ за защитни цели според нуждите на Украйна. Това обаче не включва оръжия и боеприпаси. То беше предложено от „Продължаваме промяната“ и гласувано в сряда на външна комисия.

„Отказваме да бъдем част от политика, която смалява България“, каза Христо Иванов. Думите, че “България е малка държава“, бяха използвани от външния министър Теодора Генчовска („Има такъв народ“) по време на срещата й с украинския външен министър Дмитро Кулеба

В декларацията Христо Иванов каза, че става дума за война, която „започна след агресивна противозаконна агресия от страна на Путиновия режим срещу Украйна. И тази война е война за това изобщо как ще изглежда международният ред“.

Христо Иванов каза, че ДБ няма да позволи темата да бъде "заметена под килима". И призова въввторник да има среща на коалиционния съвет, където въпросът да бъде обсъден. „Става дума за определяне на това какво управление имаме – дали имаме управление на страха и на снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин“, каза Иванов.

Той определи като „опорна точка“ твърдението, че с предоставянето на военна помощ България ще бъде въвлечена във войната. „Българският национален интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има един списък от страни, които да са следващи обекти на руска агресия по един или друг начин“, каза Иванов.

Тезата, че предоставянето на военна помощ на Украйна ще въвлече България във войната се поддържа от президента Румен Радев и вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова.

В сряда депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на „Продължаваме Промяната“, в което е записано, че парламентът дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.

В интервю за БНР депутатът Атанас Славов каза, че, ако Народното събрание не гласува за предоставяне на оръжия за Украйна, „Демократична България“ ще обсъди участието си в коалицията.

Ако проекторешението бъде подкрепено от мнозинството в пленарнатра зала, това ще означава, че България и Унгария ще останат единствените държави членки на Европейския съюз и НАТО, които няма да отпуснат военна помощ на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG