Връзки за достъпност

Извънредни новини

София е разрешила прелитане на руски самолет над България въпреки забраната


Руски самолет каца на московското летище Шереметово. 12 март, 2022 г. Снимката е илютративна.
Руски самолет каца на московското летище Шереметово. 12 март, 2022 г. Снимката е илютративна.

Руски самолет е прелетял от Сочи до Белград, като е минал през въздушните граници на България. Това стана ясно в неделя от сръбски медии, като по-късно през деня официален представител на българското правителство е потвърдил информацията пред БГНЕС.

България затвори въздушното си пространство за руски самолети още на 26 февруари в знак на солидарност с Украйна, която беше нападната от Русия два дни по-рано. Забраната важи за всички въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация. В отговор и Русия въведе реципрочна забрана спрямо самолетите на страните, подкрепили забраната.

Според източника на БГНЕС полетът е бил разрешен от Министерството на външните работи на България.

Руският правителствен самолет "Ил-96-300" е кацнал в 9.26 ч. сутринта на летище "Никола Тесла" в Белград и е излетял в обратна посока около 13:30 следобед. Според сръбската телевизия N1 самолетът е имал за цел да прибере руски дипломати, обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба.

Със същия самолет е бил осъществен полет на 17 април от Москва за Копенхаген, отново с цел да бъдат прибрани руски дипломати. Тогава е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.

По-рано през седмицата стана ясно, че друг руски самолет е летял близо 15 000 километра между Москва и Мадрид, заобикаляйки по-голямата част от континента, за да прибере изгонени руски дипломати в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG