Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експлозии в сепаратистки район в Молдова. Кишинев се опасява от ескалация, а Киев обвини Русия в провокация


Полиция след експлозията в Тираспол
Полиция след експлозията в Тираспол

Администрацията на сепаратисткия регион Приднестровие съобщи за няколко атаки срещу военна, административна и комуникационна инфраструктура. Молдова смята, че атаките са опит за ескалация на напрежението, а Украйна ги определи като провокация и обвини руските специални служби.

Приднестровието е регион между Молдова и Украйна, който официално е част от територията на Молдова. През 1990 г. се самопровъзгласи Приднестровска молдовска република, която не е международно призната. В региона има разположени руски войски, които контролират оръжейно складове от преиода на Съветския съюз.

Преди дни командирът на руския Централен военен окръг Рустам Минекаев каза, че руските сили в Украйна искат да превземат изцяло южната част от страната и по този начин да създадат сухопътен коридор към Приднестровието.

Администрацията на сепаратисткия регион съобщи за атаки в понеделник и вторник.

Твърди се, че първата е била насочена срещу сградата на вътрешното министерство в главния град Тираспол, която е ударена с гранатомет. По сградата са нанесени щети, но не се съобщава за жертви. Във вторник беше съобщено за взривове при радиоантени и нападение над военно поделение. Радио Свободна Европа не можа да потвърди независимо информацията за атаките.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи новините за атаки в региона като “причина за сериозно безпокойство”. Руски държавни информационни агенции цитираха неназован източник от администрацията на Приднестровието, който обвини “трима инфилтрирани украинци” за атаката срещу административна сграда в понеделник.

Украинското Министерство на отбраната публикува съобщение, в което нарече атаката “една от многото провокации, организирани от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, която цели да предизвика паника и антиукраински настроения”. В изявлението се посочва също, че местните власти са били предупредени и са се подготвили за атаката.

В Молдова във вторник беше свикан Съветът по сигурността заради атаките. След заседанието президентът Мая Санду каза, че нападенията са опит за ескалиране на напрежението. Тя обвини за тях “провоенни фракции” в администрацията на региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG