Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици автобуси и камиони блокираха големите градове по време на протест на превозвачите


В протестите се включиха стотици автобуси и камиони, които за няколко часа блокираха движението в столицата и няколко областни центрове
В протестите се включиха стотици автобуси и камиони, които за няколко часа блокираха движението в столицата и няколко областни центрове

В София, Пловдив, Бургас и други градове се проведе протест на представителите на транспортния бранш. Те изразяват недоволство от високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата.

„С това рязко покачване на горивата последния месец и половина това наруши нашия платежен баланс“, каза представителят на контролния съвет на Съюза на международните превозвачи Георги Цанов.

Центърът на София беше блокиран за няколко часа от стотици автобуси и камиони. На тях бяха закачени транспаранти с надписи „Справедливо ли е да чакаме с дни по българските граници“ и „Превозвачите излизат във ваканция“.

Протестът в София
Протестът в София

Сред конкретните искания на протестиращите са отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за период също от шест месеца, както и „справедливо“ определяне на размера на ТОЛ таксите.

Протестиращите настояват за изплащане на субсидии и компенсации за автобусните превозвачи, по техни думи не попадат в плановете на правителството, тъй като масово се движат на метан.

Част от протеста в Бургас
Част от протеста в Бургас

Протести се проведоха още във Варна, Русе и Благоевград.

През есента на 2021 г. превозвачите отново излязоха на национален протест с настояване за компенсации, свързани с резкия скок в цените на горивата. Тогава те протестираха заедно с представителите на ресторантьорския бизнес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG