Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е направила плащане по външния си дълг в долари, в опит да избегне дефолт


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Русия е направила в петък плащане по външния си дълг в долари, за да избегне дефолт. Това се случи въпреки заканите, които Кремъл отправи по-рано, че задълженията на страната ще бъдат обслужвани в рубли. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение на руското финансово министерство.

Министерството на финансите на Русия е успяло да плати 564,8 милиона долара по еврооблигации с падеж 2022 г. и 84,4 милиона долара по облигации с падеж 2042 година, съобщиха от институцията. Така Москва спази условията за плащане във валутата, посочена в облигациите.

Ведомството уточни, че е насочило дължимите средства към лондонския клон на посредника "Ситибанк" (Citibank), един от така наречените агенти по плащанията на облигациите, чиято функция е да ги изплащат на инвеститорите, първоначално отпуснали парите на Москва.

Сумите по облигациите трябваше да бъдат изплатени в началото на април, но допълнителният 30-дневен "гратисен период", който дълговите книжа често имат в условията си, осигури още време на Москва - до 4 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG