Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски военен самолет навлезе във въздушното пространство на Дания и Швеция


Външният министър на Дания Йепе Кофод 

Дания и Швеция извикаха посланиците на Русия, след като руски разузнавателен самолет наруши въздушното пространство на двете страни, съобщиха правителствата на двете държави.

Официални лица казаха, че самолетът е влязъл във въздушното пространство на Дания вечерта на 29 април източно от Балтийско море, преди да влети в шведското въздушно пространство.

„Руският посланик е извикан във външното министерство“, каза датският външен министър Йепе Кофод в Twitter. По думите му "това е напълно неприемливо и особено тревожно в настоящата ситуация". От шведското външно също съобщиха, че руският посланик ще бъде извикан в Стокхолм.

При подобен инцидент в началото на март четири руски военни самолета нарушиха шведското въздушно пространство над Балтийско море.

След руската инвазия в Украйна Швеция и Финландия обявиха, че започват дебати за присъединяване към НАТО. Веднага след това Русия отправи предупреждение към двете държави да не предприемат подобни действия с аргумента, че това няма да донесе стабилност на Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG