Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Икономическа свобода и независимост". Започна строежът на терминала за втечнен газ в Гърция 


Премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Митцотакис по време на церемонията в Александруполис
Премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Митцотакис по време на церемонията в Александруполис

Строежът на терминала за втечнен газ в Александруполис официално беше открит в присъствието на лидерите на Гърция, България, Сърбия и Северна Македония. Именно това са основните страни, които ще получат достъп до допълнителни количества газ, когато терминалът започне да функционира.

Това е плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 км.

“Булгартрансгаз” притежава 20% дял от терминала, който по план трябва да бъде завършен до края на 2023 г. Планираният му капацитет възлиза на 6.1 млрд. кубика втечнен газ годишно а сред резервиралите част от него е и “Булгаргаз” с 500 млн. куб. м годишно.

“Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее”, заяви след пристигането си в Александруполис българският министър-председател Кирил Петков.

След едностранно обявеното от “Газпром” спиране на доставките на природен газ за Полша и България, правителството в София полага усилия да осигури алтернативни източници, чрез които да страната трайно да стане независима от руския газ.

“Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история. Той ще бъде запомнен със стремежа ни към икономическа свобода и независимост”, каза още българският премиер в Александруполис.

Той присъства на официалната церемония по откриването на строежа заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, сръбския президент Александър Вучич, премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Петков определи спирането на руските газови доставки за Полша и България като “безпрецедентен натиск” от страна на Москва, срещу който Европейският съюз би могъл да се противопостави единствено, ако е обединен.

“Днес, обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на плаващия терминал за втечнен газ. Един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион”, каза българският премиер.

В българската делегация участваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният директор на “Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

“Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници”, каза от своя страна премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис по време на церемонията.

По думите му след завършването на съоръжението в Александруполис Гърция ще може да приема увеличени количества втечнен газ, с които да покрива не само своя националния пазар, но нуждите на Балканите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG