Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия спира доставките на газ за България от сряда


Руският президент Владимир Путин поиска плащането на газ да става в рубли.
Руският президент Владимир Путин поиска плащането на газ да става в рубли.

Руският газов гигант "Газпром" спира доставките за България от 27 април, сряда. Уведомлението е получено във вторник, 26 април, в българския държавен газов доставчик "Булгаргаз", съобщи Министерството на енергетиката късно вечерта същия ден.

Няколко часа по-рано полската енергийна компания PGNiG съобщи, че е била уведомена от "Газпром", че газовите доставки за Полша също ще бъдат спрени от 27 април.

В сряда сутринта министърът на енергетиката Александър Николов ("Има такъв народ") ще направи изявление. Според министерството България е "изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор" за доставка с "Газпром експорт". Договорът изтича в края на 2022 година.

Министерството на енергетиката казва, че "към настоящия момент не се налагат" ограничения на консумацията на природен газ в България.

На 1 април "Газпром експорт" изпрати искане до България за промяна на начина на плащане. По нареждане на президента на Русия Владимир Путин руският газ вече се продава "в рубли", т.е. по схема, която предвижда превалутиране на платените средства в руска валута.

Мярката на Путин е в отговор на наложените от Запада санкции срещу Русия, която започна военна агресия срещу Украйна на 24 февруари.

България и останалите страни от Европейския съюз (ЕС) отказаха да плащат газа "в рубли", защото това противоречи на дългосрочните договори за доставка.

"Предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна", се казва в съобщението на Министерството на енергетиката от вторник.

България получава близо 80% от потребявания газ от "Газпром експорт". Основната причина за тази зависимост е все още недовършената газова връзка с Гърция, чието строителство е планирано още преди повече от 10 години. Интерконекторът трябва да заработи в средата на тази година, твърди Министерството на енергетиката. По него България може да получава повече количества от договорените доставки от Азербайджан.

България обаче построи само за една година българската част от газопровода "Турски поток", който доставя руски газ от Турция за Сърбия. Това трасе е наследник на проваления проект "Южен поток", чиято основна цел е Русия да заобиколи Украйна в транзита на газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG