Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" официално поиска България да плаща за руския газ в рубли 


Александър Николов

България е получила в петък официално искане от руския газов гигант "Газпром" да плаща получаваното от страната количество природен газ в рубли. Това съобщи енергийният министър Александър Николов пред БНТ в неделя.

"Дали ще има механизъм, по който да се плаща в евро и след това да се превалутира, като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за т.нар. неприятелски държави", коментира министърът.

Руският президент Владимир Путин подписа в четвъртък указ, който предвижда всички държави, обявени за неприятелски от Русия, да заплащат доставките на руски газ в рубли.

Министрите на икономиката на Германия и Франция веднага заявиха на пресконференция в Берлин, че това е неприемливо нарушаване на договорните условия, равносилно на изнудване.

По думите на Николов договорът на България с "Газпром експорт" е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират. Министърът уточни, че ако спре подаването от Русия, ще се водят разговори със съседните държави за доставки и на втечнен природен газ.

По повод строежа на газовия интерконектор с Гърция, през който България очаква допълнителни доставки на азерски газ, енергийният министър потвърди, че "физическото завършване трябва да е на 1 юли,а по-нататък са всички нива - локален регулатор, гръцки, европейски регулатор, по които трябва да се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG