Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изнудване". Европа ще продължи да плаща руския газ в евро, а Путин сам ще го обръща в рубли


Германският канцлер Олаф Шолц каза, че е предупредил Владимир Путин, че европейските компании няма да променят нищо в начина на плащане на руския газ
Германският канцлер Олаф Шолц каза, че е предупредил Владимир Путин, че европейските компании няма да променят нищо в начина на плащане на руския газ

Плащането на руския газ в рубли е неприемливо искане, което няма да бъде уважено, защото е в нарушение на сключени дългосрочни договори. Това е позицията на страните от Г-7 по повод подписания от Владимир Путин указ, с който от 1 април купуването на синьо гориво от Москва може да става само в рубли.

Подписаният от руския президент документ е насочен към страните, които Кремъл определи за „неприятелски“. Сред тях попадат всички членки на ЕС, САЩ, Канада, Япония и други.

„Плащането в рубли е неприемливо и ние призоваваме всички компании да не се съобразяват с исканията на Путин. Важно е дадем сигнал, че няма да бъдем изнудвани от Путин“, каза министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек. Той добави, че са обмислени всички варианти за последици, включително спирането на руския газ за Европа.

Подобна позиция беше изразена и от канцлера Олаф Шолц, както и от френския министър на финансите Бруно льо Мер.

„Ясно казах на руския президент, че нещата няма да се променят и че компаниите искат да плащат в евро и ще продължат да го правят“, каза още Шолц по време на пресконференция с австрийския си колега Карл Нехамер.

Италианското правителство съобщи, че работи по координирането на общ европейски отговор срещу решението на Путин. Министърът на екологичния преход Роберто Синголани подчерта, че Рим има достатъчно резерви, които да запасят нивата на икономическа активност в случай, че доставките от Русия бъдат спрени.

Какво точно иска Путин и как ще го осъществи?

В указът на Путин беше записано, че за руските доставки трябва да бъдат разкрити сметки в руски банки. Включен беше и механизъм, по който купувачите ще прехвърлят валута към специални сметки в руска банка. След това руската валута ще се прехвърля към отделна сметка, с която реално ще се правят покупките.

Множество руски банки бяха дефакто изключени от западната икономика и пазари след наложените тежки санкции. Все още има такива, които работят и извършват сделки.

„Както се вижда, „плащането в рубли“ всъщност е плащане във валута - а обменът в рубли се прави служебно от Газпром. По тази схема хем Западът ще продължи да плаща във валута, хем Русия ще може да твърди, че се плаща в рубли“, коментира икономистът Георги Ангелов в профила си във Фейсбук.

Според анализатори на Ройтерс и Асошиейтед прес, основната цел на Путин е спирането на пропадането на руската рубла, която достигна рекордно ниски стойности след началото на войната.

„Това, което звучеше грандиозно, се превърна само в буря в чаша вода. Като я превърна в основен получател на пари за газ, Путин поставя допълнителен щит върху санкциите срещу „Газпромбанк“, казва пред Ройтерс Джак Шарпъл от Инстутута за енергийни проучвания в Оксфорд.

Руската икономика беше сериозно повлияна след налагането на тежки санкции заради войната в Украйна. Заедно с това десетки водещи западни компании напуснаха Русия и спряха да работят за руския пазар.

Кремъл разпореди различни ограничителни мерки за руските граждани и компаниите в опит да стимулира закупуването на руска валута и разплащанията с нея.

Заради високата степен на енергийна зависимост ЕС предприе мерки, с които по възможно най-бърз начин да бъдат открити варианти за диверсификация на доставките на природен газ, петрол, въглища и други енергийни ресурси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG