Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин ще спира газа на всеки, който не приеме схемата за плащане в рубли


Руският президент Владимир Путин, 2 март, 2022 г.
Руският президент Владимир Путин, 2 март, 2022 г.

Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който чуждестранните купувачи на руски газ трябва да плащат в рубли от 1 април. Това съобщи Ройтерс в четвъртък, като указът предвижда прекратяване на договорите, в случай че не се извършат плащанията.

Русия търпи тежки икономически санкции, наложени от Запада след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Вследствие на тях руската валута се обезцени, а много държави, които зависят енергийно от Русия, започнаха да търсят алтернативни източници на газ.

"За да си поръчат руски природен газ, те трябва да си отворят сметки в руски банки. От тези сметки ще бъдат направени плащанията за доставки на газ от утре", каза Путин в телевизионно изявление.

"Ако такива плащания не се осъществят, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици. Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност - в този смисъл съществуващите договори ще бъдат прекратени", добави той.

Особено застрашени от възможно спиране на руския газ са страните в Европа, където една трета от поръчвания газ е именно от Русия. Преди дни западни компании и правителства отхвърлиха възможността да се изплащат в рубли, тъй като това е в нарушение на подписаните договори.

Решението на Путин да наложи плащания в рубли също така повишава стойността на руската валута, която падна до исторически ниски нива след инвазията на 24 февруари, но след това се възстанови.

В указа, подписан от Путин, е посочен механизъм, по който купувачите ще прехвърлят валута към специални сметки в руска банка, които след това ще изпращат обратно сумата в рубли, с която купувачът да направи плащането.

По думите на Путин решението е с цел да се засили суверенитетът на Русия, като руският президент уточни, че Москва ще се придържа към задълженията си по всички договори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG