Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще спре ли природният газ? Западът отказва да плаща в рубли, а Русия предупреди, че няма да доставя безплатно


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Русия поиска „неприятелските“ държави да плащат руския природен газ само в рубли. Това стана на фона на безпрецедентните западни санкции, които доведоха до обезценяване на рублата. Западът отказва, а Русия заплашва, че който не праща, няма да получава газ.

Ще спре ли Русия доставките на природен газ? Този въпрос стана актуален, след като Москва поиска държавите, които тя смята за „неприятелски“, да плащат природния газ само в рубли.

Държавите от Г-7 отхвърлиха искането. В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия няма да доставя газ на държавите, които не си плащат.

„Няма пари, няма газ“

„Няма да доставяме газ безплатно, това е ясно“, каза Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. „В нашата ситуация едва ли е възможно и уместно да се занимаваме с благотворителност.“

По-късно в интервю на американската Пи Би Ес на въпрос за това дали природният газ ще бъде спрян за държавите, които откажат да плащат, Песков отговори: „Няма пари, няма газ.“

Песков добави, че Русия все още не е взела окончателно решение как да реагира, ако европейските страни откажат да плащат с руската валута.

Руската централна банка, правителството и държавната газова компания „Газпром“ се очаква да представят конкретните си предложения за плащане в рубли пред президента Владимир Путин на 31 март.

До това се стигна, след като на 23 март Путин каза, че Русия ще откаже плащането на доставките за природен газ да се извършва в „компрометирани валути“ като долари и евро. Той каза, че вместо това Москва ще приема само рубли по договорите за доставка с „неприятелски“ страни.

Промяната ще засегне всички страни, които Русия обяви за „неприятелски“. В списъка от 50 държави попадат всички, които наложиха санкции на Москва заради инвазията в Украйна. Сред тях е и България, която има договор за доставка на газ с руската „Газпромекспорт“.

Изявлението на Путин дойде на фона на безпрецедентните санкции на Запада срещу Русия заради военната инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Стойността на рублата се срина до рекордно ниски нива, кредитният рейтинг на страната беше понижен, а повечето международни компании се оттеглиха от руския пазар. Голяма част от държавния резерв на Москва беше блокиран.

Г-7 и ЕС отхвърлят искането

Министрите на енергетиката от страните членки на Г-7 отхвърлиха това искане, съобщи германският енергиен министър Роберт Хабек след онлайн срещата в понеделник.

„Всички министри от Г-7 се съгласиха, че това е едностранно и ясно нарушение на съществуващите договори“, каза той. Участниците в срещата „подчертаха още веднъж, че съществуващите договори са валидни и компаниите трябва да ги спазват и че плащанията в рубли са неприемливи. […] Призоваваме компаниите, които са засегнати, да не се съобразяват с искането на Путин“, каза още Хабек.

По-рано представители на Европейския съюз също казаха, че няма да се съобразят с това искане. Това беше съобщено след срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на държавите членки в края на миналата седмица.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че „това са фиксирани договори, а в тях е договорена и валутата, с която трябва да се изплащат доставките“ и че в повечето случаи става дума за евро или долари“.

Ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи условието на Москва като опит за заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Русия:

„Няма да позволим нашите санкции да бъдат заобикаляни. Времето, в което енергията можеше да се използва за изнудване, отмина“, каза тя.

Окончателно общоевропейско решение обаче до момента не е взето.

България се подготвя за всички варианти

Планът на Русия да поиска доставките на природен газ да се плащат само в рубли засяга пряко и България, която също беше поставена в списъка с държави, които Русия смята за „неприятелски“.

„[…] България предприе неприятелски, враждебни стъпки спрямо нас. Затова ще ѝ не наложи да плаща в рубли. Независимо дали иска или не иска и дали ѝ харесва или не ѝ харесва“, каза Дмитрий Песков на 24 март, цитиран от БНР.

Ден по-рано министърът на енергетиката Александър Николов каза, че доставките на руски газ към България не са застрашени.

„Има финансов контрагент в България, който може да изпълни транзакцията и в рубли. Очакваме всякакви действия, граничещи със странното. Конкретният сценарий е разгледан на ниво БЕХ, не подлежат на риск плащанията по съществуващия договор“, каза той.

В неделя пред бТВ Александър Николов каза, че до момента България не е получавала официално искане да започне да плаща природния газ в рубли. Той добави, че ако Европейският съюз (ЕС) вземе общо решение да не се съобрази с такова искане, България ще спазва това „колективно решение“.

Природният газ представлява над 22% от енергийния микс на ЕС по данни на Евростат. Най-голяма част от вноса на природен газ в ЕС е от Русия. През 2019 г. руският природен газ е бил 41,1% от общото количество на внесения в ЕС.

Зависимостта на отделните държави членки от руския газ обаче варира - от над 95% в Унгария през 2020 г., през над 75% в България, до под 10% в Испания и Португалия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG