Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само с рубли


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Русия ще откаже разплащането на доставките за природен газ да се извършва в „компрометирани валути“ като долари и евро. Вместо това Москва ще приема само рубли по договорите за доставка с „неприятелски“ страни. Това заяви руският президент Владимир Путин в сряда, цитиран от ТАСС.

Руското правителство е взело решение да продължи да доставя газ по всички сключени договори, съгласно посочените в тях обеми и цени. Промяната ще засегне всички страни, които Русия обяви за „неприятелски“. В списъка от 50 държави попадат всички, които наложиха санкции на Москва заради инвазията в Украйна. Сред тях е и България, която има договор за доставка на газ с руската „Газпромекспорт“.

Путин е разпоредил от „Газпром“ да бъдат уведомени за правителственото решение и да внесат измененията в съществуващите договори. Централната банка е натоварена със задачата да създаде платежна система, която да подпомага процеса.

Вицепремиерът Алсександър Новак съобщи, че към момента всички доставки на газ и петрол се изпълняват в пълни обеми, но има и затруднения, свързани с финансирането на износните компании и логистиката.

В резултат на действията на Москва цената на природния газ на европейските борси скочи до 1350 долара за 1000 м3.

Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия заради военната инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Стойността на рублата се срина до рекордно ниски нива, кредитният рейтинг на страната беше понижен, а повечето международни компании се оттеглиха от руския пазар. Голяма част от държавния резерв на Москва беше блокиран.

В сряда ЕК обяви предложения, свързани с общо договаряне за доставките на газ за всички страни в блока, както и завишени минимални нива на запасяване на газохранилищата в отделните членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG