Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще се случи, ако Русия спре да плаща външните си дългове


Руският финансов министър Антон Силуанов и президентът на страната Владимир Путин
Руският финансов министър Антон Силуанов и президентът на страната Владимир Путин

Русия харчи все повече за своята война в Украйна, а получава все по-малко приходи заради наложените санкции. Това притесни инвеститорите, на които Москва дължи десетки милиарди. Ще спре ли Русия да си плаща дълговете?

Русия в момента е обект на безпрецедентни западни санкции заради военната си инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Стойността на рублата се срина до рекордно ниски нива, кредитният рейтинг на страната беше понижен, а повечето международни компании се оттеглиха от руския пазар.

Русия дължи на международни кредитори 62,5 млрд. долара, от които поне една трета могат да се връщат само в долари или евро, напомни преди дни Washington Post.

На този фон рейтинговите агенции предупреждават, че за страната може да се окаже невъзможно да обслужва външните си дългове.

Тази перспектива изглежда все по-вероятна, след като управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призна, че руският фалит вече не е "невъзможно събитие".

В следващите редове се опитваме да отговорим на няколко от основните въпроси за последствията, които биха настъпили, ако Русия действително спре да обслужва външните си дългове.

Кое провокира тези опасения

Миналата сряда Русия трябваше да плати 117 милиона долара лихва по две държавни облигации, деноминирани в долари, които беше продала през 2013 г. В петък дойде съобщението, че международни инвеститори вече са започнали да получават по сметките си тази сума. Това донесе временно успокоение на пазарите, но само временно.

Западните санкции от войната в Украйна поставиха сериозни ограничения върху банките и техните финансови трансакции с Русия, а също така замразиха голяма част от валутните резерви на правителството в Москва.

Това провокира министъра на финансите Антон Силуанов да заяви, че е възможно плащането към кредиторите да бъде извършено в рубли.

Агенция Bloomberg припомня, че Русия има да плаща поне още 488 млн. долара лихви в рамките на следващите седмици, както и 2 млрд. долара заем, който е дължим следващия месец.

Пропускането на плащане дава начало на 30-дневен гратисен период преди Русия да се окаже в т.нар. дефолт – невъзможност да покрива задълженията си към кредитори.

Междувременно рейтинговите агенции понижиха кредитния рейтинг на Русия до по-нисък инвестиционен клас или "боклук". Fitch каза, че неговият рейтинг "C" означава, че "процесът по обявяване на дефолт или подобен на него е започнал".

Може ли Русия да плаща в рубли

Някои от облигациите позволяват плащане в рубли при определени обстоятелства. Но точно тези облигации – не. Освен това стойността на рублата значително се понижи, което означава, че инвеститорите ще получат много по-малко пари.

Fitch заяви миналата сряда, че плащането в местна валута по въпросните облигации "ще представлява дефолт на страната след изтичането на 30-дневния гратисен период".

Освен това Русия не е направила плащания и по облигации, деноминирани в рубли, които трябваше да бъдат обслужени на 2 март след подобен 30-дневен гратисен период. Тези плащания бяха направени в държавен депозитарен фонд, но не бяха изпратени на чуждестранните инвеститори заради ограниченията срещу руската централна банка.

"Това ще представлява дефолт, ако не бъде коригирано в рамките на 30 дни след падежа на плащанията", посочи рейтинговата агенция.

Дори за доларовите облигации, които позволяват плащания в рубли, нещата могат да се окажат сложни.

"Рублите очевидно не са безполезни, но се обезценяват бързо", коментира Клей Лоуъри, изпълнителен вицепрезидент на Международния финансов институт към Асоциацията на финансовите институции.

"Предполагам, че това може да е правен въпрос: това извънредни обстоятелства ли са или са предизвикани от самото руското правителство, защото руското правителство нахлу в Украйна? Това може да бъде решено в съда."

Какви ще са последствията от руски дефолт

Инвестиционните анализатори предпазливо отбелязват, че евентуалното неизпълнение на финансовите задължения на Русия няма да има такова въздействие върху глобалните финансови пазари и институции, каквото имаше дефолтът от 1998 г. Тогава това се случи на фона на финансова криза в Азия.

Правителството на САЩ трябваше да се намеси и да накара банките да спасят Long-Term Capital Management, голям американски хедж фонд, чийто колапс можеше да застраши стабилността на по-широката финансова и банкова система.

Какво би станало в настоящата ситуация е "трудно е да се каже предварително на 100%, защото всеки дефолт е различен и глобалните ефекти от него ще станат видими, едва когато той е факт", коментира Даниел Ленц от DK Bank във Франкфурт, Германия.

За пазарите не би било голяма изненада, ако Русия спре да обслужва външните си дългове.

Той смята, че за пазарите не би било голяма изненада, ако Русия спре да обслужва външните си дългове. По думите му "ако от това щеше да последва шок, той вече щеше да е видим, но това не означава, че няма да има значителни проблеми в по-малки сектори".

Последствията от такъв дефолт извън Русия вероятно ще бъдат ограничени, тъй като чуждестранните инвеститори и компании започнаха да избягват сделките там още след първия кръг от западни санкции, наложени през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева вече каза, че макар войната да има опустошителни последици по отношение на човешките страдания и да предизвиква скок в цените на енергията и храните, потенциален дефолт сам по себе си "няма да е определящ" за рисковете за банките по света.

Притежателите на облигации, например фондове, които инвестират в облигации на развиващите се пазари, могат да понесат сериозни загуби. Текущият рейтинг на Moody's предполага, че кредиторите ще претърпят загуби от 35% до 65% върху инвестицията си, ако Русия спре да обслужва външните си дългове.

Какво би могло да бъде решението

При такъв развой често инвеститорите и правителството в дефолт договарят споразумение, с което притежателите облигации получават нови облигации на по-ниска стойност, които им гарантират поне частична компенсация. Трудно е обаче да се предположи как това може да се случи сега, предвид продължаващата война и западните санкции, забраняващи много сделки с Русия, нейните банки и компании.

В някои случаи кредиторите могат да заведат съдебни дела. Това предполага, че руските облигации ще бъдат обвързани с клаузи, които позволяват на мнозинството от кредиторите да сключат споразумение, което да предотврати евентуални съдебни искове от миноритарните кредитори.

След като дадена страна изпадне в дефолт, тя може да бъде отрязана от заеми от пазара на облигации, докато ситуацията бъде разрешена и инвеститорите си възвърнат увереността в способността и желанието на правителството да обслужва дълговете си. Правителството на Русия все още може да заема рубли у дома, където разчита предимно на руски банки за закупуване на държавните ѝ облигации.

Москва вече страда от тежки икономически последици от санкциите, които доведоха до срив на рублата и нарушиха търговските и финансовите ѝ връзки с останалия свят.

Така се очертава, че евентуален дефолт би бил още един симптом на по-широката политическа и финансова изолация на Русия в резултат на нейното нахлуване в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG