Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Украйна ще победи". Борис Джонсън обяви нова военна помощ от 300 млн. паунда за Киев 


Украинският президент Володимир Зеленски ръкопляска по време на речта на британския премиер Борис Джонсън
Украинският президент Володимир Зеленски ръкопляска по време на речта на британския премиер Борис Джонсън

Великобритания предоставя на Украйна нова военна помощ в размер на 300 млн. паунда. Това обяви британският премиер Борис Джонсън по време на свое видеообръщение пред Върховната рада на страната във вторник. Помощта включва техника за водене на електронна война и радарна система за локализиране на артилерия.

"Имам едно послание към вас днес: Украйна ще победи, Украйна ще бъде свободна", каза той пред членовете на еднокамерния украински парламент, след като стана прав, докато звучеше химнът на страната.

"Това е най-великият миг за Украйна, той ще се помни и за него ще се говори поколения наред", продължи британският премиер, повтаряйки думите на Уинстън Чърчил от 1940 г., когато Великобритания е изправена пред заплахата от инвазия на нацистка Германия и военен разгром.

Това беше първото изявление на западен лидер пред Върховната рада от началото на руската военна инвазия на 24 февруари. Джонсън е сред най-ревностните привърженици на украинската съпротива срещу руската армия.

"Така наречената непреодолима мощ на военната машина на Путин се препъна в непоклатимия украински патриотизъм и любов към страната и се разби", каза британският премиер. "Ще продължим да снабдяваме Украйна, заедно с другите ваши приятели, с оръжие, финансиране и хуманитарна помощ, докато не постигнем дългосрочната си цел да укрепим Украйна така, че никой никога повече да не посмее да ви нападне."

Джонсън отправи видеообръщението си пред украинската Върховна рада точно месец, след като се срещна в Киев с президента на страната Володим ир Зеленски. В родината си обаче той беше критикуван от опозицията, че е избрал този момент, за да повиши рейтинга си преди местните избори в четвъртък, отбелязва Ройтерс.

Зеленски за пръв път от началото на войната беше в украинския парламент. Той изрази почитта си към Джонсън, като каза, че сега Великобритания и Украйна са братски страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG