Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия предлага пълна забрана на руския петрол в ЕС до края на годината


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз ще спре напълно доставките на руски суров петрол и други рафинирани петролни продукти до края на годината. Това предложи в сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

Предложението е част от шести пакет от санкции срещу Москва, наложени вследствие на руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

За да влезе в сила, предложението изисква одобрение от всички 27 страни членки. Фон дер Лайен не споменава изключения в забраната. Словакия и Унгария вече обявиха, че няма да подкрепят ембаргото, тъй като са твърде зависими от руския внос на петрол.

"Ще прекратим доставките на суров петрол в рамките на шест месеца и на рафинирани петролни продукти до края на годината", каза Фон дер Лайен. "Това ще бъде пълна забрана за внос на целия руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран", добави тя.

"Няма да е лесно. Някои членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто ще трябва да работим върху това", каза още председателката на Комисията.

Според източник на Ройтерс Унгария и Словакия ще могат да удължат вноса на руски петрол до края на 2023 г.

Сред предложенията на ЕК е също изключването на Сбербанк, най-голямата руска банка, от международната система за разплащания SWIFT. Предвижда се и забрана на три руски държавни радио и телевизионни оператори.

"Няма да им е позволено да разпространяват съдържанието си в Европейския съюз под каквато и да е форма, по кабел, по сателит, в интернет или през мобилни приложения", каза още Фон дер Лайен. Тя определи телевизионните канали като "рупорори, които усилват агресивно лъжите и пропагандата на (руския президент Владимир) Путин".

Друга мярка, предвидена в предложението, е пакет от помощни средства, с които да се подпомогне възстановяването на Украйна след края на войната.

„Този пакет трябва да донесе огромни инвестиции, за да отговори на нуждите и необходимите реформи“, каза фон дер Лайен. „В крайна сметка това ще проправи пътя за бъдещето на Украйна в Европейския съюз“, добави тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG