Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко е важен? Кой го ползва? Може ли България без него? Въпроси и отговори за руския газ


Бойко Борисов, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган при откриването на газопровода "Турски поток" до Турция
Бойко Борисов, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган при откриването на газопровода "Турски поток" до Турция

На 27 април "Газпром" едностранно спря доставките на газ за България в нарушение на действащ договор. Това предизвика остро противопоставяне и реакции от страна на политици, експерти и представители на бизнеса. Изрекоха се и много лъжи. Ето част от фактите.

Наистина ли България е „много зависима“ от руския газ? Само България и Полша ли отказаха да плащат на Русия в рубли? Може ли България без руски газ?

Тези въпроси възникнаха след като Русия спря доставките на природен газ в България. Това стана на 27 април, след като страната отказа да плаща в рубли на руската държавна компания „Газпром Експорт“.

Политици от България твърдят, че това ще предизвика криза. Президентът Румен Радев каза, че България „е много зависима от руския газ“. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов твърди, че само България не е изпълнила условията на Русия и затова не получава газ.

Много от тези твърдения не са верни. В следващите редове събрахме само проверените числа и факти.

Колко природен газ ползва България?

В България годишно се използват около 3 млрд. куб. м природен газ. През последните години, за които Министерството на енергетиката е публикувало данни – 2019 и 2020 г., потреблението на газ в България е по-малко.

Това значи, че България използва два пъти по-малко природен газ годишно от Гърция, три пъти по-малко от Чехия и Австрия, четири пъти по-малко от Румъния и седем пъти по-малко от Полша.

Протест в Белгия срещу руската инвазия в Украйна. Снимката е от 24 февруари
Протест в Белгия срещу руската инвазия в Украйна. Снимката е от 24 февруари

Какво е значението на газа за България?

Българската енергетика не зависи в голяма степен от природния газ. През 2019 г. той представлява 12,9% от енергийния микс на страната. България зависи в по-голяма степен от твърдите горива (28,1%), петрола (25,5%), ядрената енергия (22,7%) и дори възобновяемите източници (13,1%).

По този показател България е една от последните държави в ЕС по зависимост от природния газ. В Италия 38,6% от енергията се произвежда от природен газ. В Унгария този дял е 31,7%, в Румъния - 27,9%, а в Австрия - 22,1%.

Колко е зависима България от руския газ?

България внася над три четвърти от природния газ, който използва, от Русия. По този показател страната е сред най-зависимите в ЕС от руския газ.

Италия, която разчита в най-голяма степен на природен газ, внася под 45% от него от Русия през 2020 г., сочат данните на Евростат. Германия внася около 66% от природния си газ от Русия, а Полша – 55%. В ЕС обаче има и държави, които зависят в по-голяма степен от доставките на природен газ от Русия – Унгария (95%), Словакия (85%) и Чехия (100%).

Защо Русия спря газа на България и Полша?

Руската държавна компания „Газпром“ поиска клиентите ѝ от държавите от ЕС да плащат природния газ в руската валута – рубли. Тя съобщи, че плащанията в евро или долари вече няма да се приемат. Това стана по искане на руския президент Владимир Путин след като ЕС наложи санкции на Русия заради непредизвиканата военна агресия срещу Украйна. За целта „Газпром“ предложи специална процедура на плащане, която предвижда клиентите на компанията да си направят банкови сметки в руската „Газпромбанк“.

Държавите от ЕС обаче приеха обща позиция, че няма да плащат в рубли. На 27 април „Газпром“ спря доставките за Полша и България.

Защо държавите от ЕС отказаха да плащат в рубли?

Държавите от ЕС посочиха няколко причини да откажат да плащат по руската схема.

Първо, договорите им с „Газпром“ предвиждат плащания в други валути – евро или долари. Договорът с България предвижда да се плаща в долари и държавната „Булгаргаз“ съобщи, че е платила по този начин за руския газ за април.

Второ, плащанията по схемата, предложена от „Газпром“, целят да заобиколят европейските санкции срещу Русия. Някои държави смятат, че плащането по тази схема би било нарушение на санкциите, които самите те са наложили на Русия. На това мнение е и вицепремиерът на България Асен Василев.

Трето, държавите от ЕС смятат, че предложената от Русия схема на плащане представлява риск. Такова мнение изразиха ръководството на българската газова компания „Булгаргаз“ и представители на правителството. Според тях при тази схема няма гаранция, че Русия ще достави природния газ, дори България да направи плащане. Освен това парите ще минават през банка, свързана с „Газпром“, а не през независима финансова институция.

Позицията на България е, че руската „Газпром“ едностранно и без основания е прекратила доставките на природен газ. Тя е подкрепена от Европейската комисия. Асен Василев каза, че ако бъде намерено основание, България ще съди „Газпром“.

Другите държави плащат ли в рубли?

Нито една държава или компания от ЕС не е платила досега за руския природен газ в рубли, съобщи Европейската комисия.

Единствената причина „Газпром“ да спре газа първо за България и Полша е, че плащанията на двете страни се паднаха първи, каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Според него всички държави в ЕС са обединени в позицията си срещу „икономическия шантаж“.

„Никой няма да наруши санкциите, никой няма да плаща в рубли“, каза Лорер.

След като Русия спря доставките за България и Полша в руски държавни медии се появиха твърдения, че Австрия се е съгласила да плаща в рубли. Те бяха цитирани и от българския президент Румен Радев. Австрийският канцлер Карл Нехамер опроверга тези твърдения.

Губи ли Русия от спирането на доставките?

По данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух България е платила 460 млн. евро на Русия за природен газ от началото на войната срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. За същия период Полша е платила 270 млн. евро.

Природният газ е третият най-значим продукт, който Русия изнася, след суровия петрол и рафинирания петрол. През 2019 г. страната е получила над 26 млрд. долара приходи от износ на природен газ, а Европа е важен пазар за руския газ. Спирането на доставките обаче дойде на фона на опитите на ЕС да се освободи от енергийната си зависимост от Русия.

Откъде идва природният газ сега?

Когато Русия спря доставките към България на 27 април, правителството обяви, че започват доставки от алтернативни източници.

На 2 май от „Булгаргаз“ съобщиха, че са одобрили седем оферти от трима доставчици по критерий „най-ниска цена“, за да компенсират спрените доставки от „Газпром“. От интервю на енергийния министър Александър Николов пред бТВ стана ясно, че две от фирмите са гръцката държавна ДЕПА и частната компания МЕТ Енерджи.

МЕТ е единствената компания освен „Газпром“, която има резервирани количества за доставка на руски газ по продължението на „Турски поток“ през България. Доставките по тръбата за Сърбия и Унгария продължават и сега.

Свободна Европа попита „Булгаргаз“ кои са тримата доставчици, с които дружеството е направило сделки, но до публикуването на текста не получихме отговори.

По-скъп ли е този газ от доставяния от „Газпром“?

Според министъра на енергетиката цените на газа от алтернативните доставчици са с 10% по-високи от тези, които „Булгаргаз“ щеше да плати, ако „Газпром“ беше изпълнила доставките по дългосрочния договор.

Проблемът е, че „Газпром“ едностранно и според София без основание прекрати доставките на газ за България. Пред бТВ Александър Николов каза, че сравнението с цената по дългосрочния договор е „некоректно“, тъй като „Газпром“ спря доставките за България и не предлага нищо.

Независимо от предлаганата от „Газпром“ цена, нейната стока на практика не съществува и няма как цената ѝ да бъде сравнена с тази на стоката, която се предлага на пазара от други доставчици.

Според министрите Александър Николов и Асен Василев цената на газа от „Газпром“ в рубли би била по-висока от тази по сделките на „Булгаргаз“ с алтернативни доставчици.

Кой ползва природен газ в България?

Според Министерството на енергетиката през 2020 г. България е използвала 2,4 млрд. куб. м газ. От тях малко над 77% са в секторите „Енергетика“ и „Химия“.

Според данните на „Булгаргаз“ две трети от природния газ се използват по време на отоплителния сезон между ноември и април, когато работят топлофикациите в страната. Най-големият потребител на природен газ в България е „Топлофикация София“.

В сектор „Химия“ големите потребители на природен газ са „Лукойл Нефтохим Бургас“ и дружества, произвеждащи торове и фуражи. 8% от потреблението се използва за производство на стъкло и порцелан, а 5% за сектор „Металургия“.

Може ли България без руски газ?

България използва около 3 млрд. куб. м газ годишно.

Когато бъде завършена, по газовата връзка между България и Гърция ще може да се доставя точно такова количество природен газ.

България вече има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб.м газ годишно от Азербайджан. В момента той не се доставя в пълен обем. Други компании също са резервирали капацитет от интерконектора с Гърция - американската Linden Energy, гръцката ДЕПА, италианската Edison и азерската SOCAR.

Правителството твърди, че строителството на тръбата ще приключи до средата на годината и тя ще бъде въведена в експлоатация в следващите месеци. Изграждането на интерконектора се бави вече 13 години.

Според икономиста Георги Ангелов цялото потребление на България може да се покрие от доставките по дългосрочния договор с Азербайджан и вноса на един танкер с втечнен газ месечно. Втечнен газ може да се внася от Ревитуса в Гърция, както и от терминали в Турция.

  • 16x9 Image

    Елица Симеонова

    Елица Симеонова е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Преди това работи в международния отдел на в. "Сега", след това e репортер в Клуб Z.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG