Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС няма информация някоя компания да е плащала в рубли за руския газ


Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала в рубли за руския газ, след като Москва постави изискване чуждестранните купувачи да следват механизма за конвертиране на плащанията от евро или долари в рубли. Това заяви еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс.

Министрите на енергетиката на страните членки се събираха на извънредно заседание в Брюксел, след като миналата седмица "Газпром" спря едностранно подаването на газ към България и Полша.

"Комисията няма информация някоя страна или частна компания, която е готова да направи това", каза Симсон при пристигането си за срещата на енергийните министри на страните членки в Брюксел.

Полският енергиен министър каза, че Варшава предлага да бъде въведен "данък солидарност" за страните, които не подкрепят ембарго върху руския петрол. Полша изрази също така готовност да подкрепи Германия да се откаже от руския петрол.

Енергийният министър на Германия каза, че страната му може да се справи със забраната за петрол до края на годината, но не и със забраната за газ. "Германското становище е, че трябва добре да подготвим тези стъпки и да не се допуска икономическата ситуация да излезе извън контрол. Германия постигна голям напредък по отношение на въглищата и нефта и е напът да го направи и по отношение на газа. Другите страни се нуждаят от малко повече време", каза германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек.

Австрия е готова за включването на забрана на вноса на руски петрол в ЕС в най-новия пакет от санкции, който в момента се обмисля, съобщи БТА. "Австрия е готова до понесе последствията от ембарго на ЕС върху руския петрол, ако Европейската комисия и страните членки на ЕС решат да го въведат", каза австрийската министърка на енергетиката Леоноре Гевеслер. Тя добави, че Австрия интензивно е работила "да редуцира" зависимостта си от внос на руска енергия. През март Австрия не е преработвала суров петрол от Русия, посочи Гевеслер.

Австрийската министърка, която в миналото е изразявала скептицизъм към налагането на санкции срещу руската енергия, каза, че е важно ЕС да взема решенията за санкции заедно.

Унгария потвърди позицията си, че е против забраната за внос петрол и газ. Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха днес двама представители на европейските институции, цитирани от Ройтерс.

И без това евентуалното петролно ембарго сигурно ще бъде поетапно и най-вероятно ще бъде задействано с пълна сила едва в началото на следващата година, отбелязват служителите на европейските институции.

Към Европа се насочва близо половината от руския износ на петрол и петролни продукти, което осигурява на Москва огромен източник на приходи. Редица европейски страни, включително Полша и Латвия, настояват на това да се сложи край, за да се блокира финансирането на военните действия в Украйна.

Страните от ЕС са платили на Русия близо 20 млрд. евро от 24 февруари, когато започнаха военните действия в Украйна, според организацията "Център за изследвания за енергия и чист въздух".

Засега пряко засегнати от спирането на доставките на руски газ са само България и Полша. Руският газов гигант "Газпром" спря едностранно доставките на газ за двете държави на 27 април. По нареждане на президента на Русия Владимир Путин руският газ вече се продава "в рубли", т.е. по схема, която предвижда превалутиране на платените средства в руска валута.

Мярката на Путин е в отговор на наложените от Запада санкции срещу Русия, която започна военна агресия срещу Украйна на 24 февруари.

България и останалите страни от Европейския съюз (ЕС) отказаха да плащат газа "в рубли", защото това противоречи на дългосрочните договори за доставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG