Връзки за достъпност

Извънредни новини

България може да си осигури газ на цени, по-ниски от тези на "Газпром", каза Асен Василев


Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев

България никога не е напускала договора с „Газпром“, а руският доставчик е спрял да изпълнява задълженията си по него едностранно. Плащането в рубли по схемата, за която Кремъл настоява, е невъзможно, тъй като това е в нарушение на сакнциите, наложени от ЕС на Русия. Това заяви в четвъртък министърът на финансите Асен Василев, който е на работно посещение в Брюксел.

В сряда „Газпром“, в нарушение на клаузите по сключени договори, прекрати доставките на газ за България, Полша и Литва. Това се случи заради отказа на страните членки на ЕС да изплащат суми за доставка на природен газ в специални сметки в рубли в руски банки.

Василев увери, че и към момента България получава газ, който пристига в пристанището Ревитуса в Гърция, а южната ни съседка предоставя допълнителни количества за София. Той добави, че страната няма притеснения за осигуряването на газ за следващата зима, както и че страната не води преговори с "Газпром".

„Ние поискахме това да не е решение само за България. Инфраструктурата, която имаме за пренос на 20 млрд. куб. м., се използва за Европа и региона и благодарение на това, у нас ще се намира Регионален координационен център, който се очаква да заработи в следващите две седмици“, каза още вицепремиерът. Той добави, че очаква България да договори цени за доставки на газ „много по-добри“ от тези, които предлага „Газпром“.

Думите му потвърди и министърът на енергетиката Александър Николов. Според него, ако правителството постигне желанието договорки, цената на природния газ в България няма да се повиши.

„В момента много внимателно се оглеждат договорите. Ние сме поискали правна помощ за aрбитража, както и да се провери дали няма използване на доминиращо положение на пазара при едностранното прекратяване на договора, така че да се задействат юридическите екипи на Европейската комисия. Ако имаме основание, ще съдим „Газпром“, каза още Асен Василев.

След прекратяването на доставките в сряда правителството обяви, че има осигурени количества за потребителите в България до края на май. Премиерът Кирил Петков декларира, че няма да има засегнати от решенията на „Газпром“ и определи действията на руската компания като „шантаж“.

В сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви спирането на газа от страна на „Газпром“ като „изнудване“. Тя подчерта, че държавите от ЕС ще имат общ отговор срещу поведението на Москва и гарантира, че България, Полша и Литва ще могат да се възползват от солидарната подкрепа на останалите държави членки на блока. Това беше и едно от декларираните искания от страна на българското правителство.

В четвъртък министърката на енергетиката от БСП Корнелия Нинова и представители на най-големите работодателски организации в страната поискаха от правителството да поднови разговорите и да възстанови доставките по съществуващия договор с „Газпром“.

Заедно с това бяха отправени искания за замразяване на цените на газа към настоящите им нива по договора за доставка от Русия, а оскъпяването, което се очаква при доставка от други източници, да бъде поето от държавата. Нинова и работодателските организации се обявиха и за продължаване на програмата за компенсации за електроенергия за бизнеса, както и за законодателни промени, с които да се наложи допълнително данъчно облагане за енергийните дружества.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG