Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще отблъснем агресора". Спирането на газа накара "Продължаваме промяната" да подкрепи военна помощ за Украйна


От "Продължаваме промяната" за пръв път заявиха ясно, че ще подкрепят предоставянето на оръжие за Украйна. На пресконференцията на партията присъстваха Никола Минчев, Асен Василев и Кирил Петков
От "Продължаваме промяната" за пръв път заявиха ясно, че ще подкрепят предоставянето на оръжие за Украйна. На пресконференцията на партията присъстваха Никола Минчев, Асен Василев и Кирил Петков

Депутатите от най-голямата управляваща партия „Продължаваме промяната“ ще гласуват „за“ предоставянето на военна помощ за Украйна в парламента след седмица. От партията обявиха, че към момента няма причина за притеснение за доставките на газ за крайни потребители в България, както и, че не се предвижда прекратяване на транзитния пренос на газ към Сърбия и Унгария

Това стана ясно по време на пресконференция на партията, в която взеха участие двамата й съпредседатели Кирил Петков и Асен Василев.

Те подчертаха, че партията ще се води само от „ползите за страната“. По думите им решението за предоставяне на военна помощ няма да доведе до разпадане на управляващата коалиция, както и че в България има "кръгове", които подкрепят влиянието на Русия в страната.

Подкрепа за Украйна срещу агресора

По време на пресконференцията за пръв път от партията категорично заявиха позицията в полза на военните доставки за Украйна.

Асен Василев каза, че подкрепата на България трябва да бъде в полза на Киев и „срещу агресора“, защото в противен случай „първо Украйна, а после цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци“.

Той подчерта, че твърденията, че предоставянето на военна помощ означава включване на България във войната са неверни и директно нападна президента Румен Радев за изказаните от него подобни твърдения.

„Позицията, която президентът Радев изрази, че, давайки оръжие, продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и е добре и нормално да победи в този конфликт“, каза Василев.

По думи на Кирил Петков от началото на войната в България се разпространяват множество неверни твърдения, които водят до разделение в обществото. Той обвини затова „вътрешни кръгове“, свързани с руските интереси. Премиерът каза още, че дълги години Русия е третирала България като „пета колона“.

Като част от осъществяването на тези интереси Петков посочи построяването на „Турски поток“, забавянето на газовата връзка с Гърция, отказът от доставка на евтин газ от Азербайджан и други.

Василев и Петков отхвърлиха и твърденията, че правителството защитава чужди интереси и се обявиха за действия срещу „видимия агресор“ в Украйна.

По-рано в сряда президентът Румен Радев каза, че очаква да види ясна позиция на правителството, която да е свързана с българските интереси, и да не се изготвя "в Киев".

„Позицията да се преструваме, че в тази война няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той“, каза още Василев.

Няма да има спиране на доставките на газ на българския пазар

Вицепремиерът Василев обяви, че към момента няма притеснение за спирането на доставки за българските крайни потребители. Той обяви, че вече са били договорени алтернативни количества, които идват от терминалите за втечнен газ в Гърция.

По думите му през българската газова инфраструктура могат да преминават до 20 млрд. кубични метра, от които една част да остават за България, а останалата да бъде доставяна до други страни в ЕС. Годишното потребление на България е около 3 млрд. кубични метра.

Той добави, че България има подкрепата на останалите страни членки на ЕС, както и че в четвъртък ще бъде на посещение в Брюксел, където ще бъдат взети и конкретните решения за следващи стъпки, част от които бяха обявени от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Кирил Петков отхвърли варианта за промяна в позицията на България и извършване на евентуални плащания за Русия в рубли. Премиерът и вицепремиерът определиха тази позиция на България като „непроменима“.

Според „Продължаваме промяната“ причината първите държави със спрени доставки на газ да са България, Полша и Литва е свързан с реда на плащанията на международните договори. По техни думи в следващите седмици ще стане ясно дали в подобна ситуация ще се окажат и други страни членки на ЕС.

По-рано през деня министърът на енергетиката от „Има такъв народ“ Александър Николов също каза, че доставките за крайните потребители в България са подсигурени и ще бъдат извършвани.

Кирил Петков потвърди твърдението си от по-рано през деня, че правителството е предприело проверка на всички договори за доставка и транзит на газ. Той подчерта, че към момента не се предвижда прекратяване на транзита на газ към Сърбия и Унгария, но не изключи подобен вариант, който да е в отговор на "агресивните действия" на "Газпром".

За Северна Македония и протестите

По време на пресконференцията лидерите на ПП заявиха, че интересът на България е свързан с приемането на Северна Македония в ЕС във възможно най-кратък срок. Вицепремиерът Василев подчерта, че това ще се случи само след изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, сключен между Скопие и София.

По повод проведените в цялата страна протести на превозвачите, Кирил Петков каза, че е провел среща с техни представители и ги е уверил, че компенсациите им ще бъдат изплатени в срок. От своя страна Асен Василев каза, че едно от исканията им, свързано с отмяна или редуциране на таксите от ТОЛ системата, няма да бъде изпълнено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG