Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма риск за никого". Доставките на руски газ спряха, но правителството гарантира количества за потребителите


Премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов казаха, че доставките за потребителите на природен газ за българския пазар до края на мая са гарантирани
Премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов казаха, че доставките за потребителите на природен газ за българския пазар до края на мая са гарантирани

Доставките на природен газ от Русия към България са прекъснати. Това няма да доведе до спирането на достъпа до потребителите на българския пазар или до налагането на режим на потреблението. За това съобщиха премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов.

Във вторник вечер от Министерството на енергетиката съобщиха, че са получили писмо от руския газов гигант „Газпром“, което информира за спиране на доставките за България от 27 април. Причината за това е отказът на България и останалите страни от ЕС да плащат газа в рубли, тъй като това е в противоречие с дългосрочните договори за доставка.

„Спирането на газа от „Газпром“ е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите“, каза Петков.

Той добави, че решението на Москва не е насочено само срещу България, а срещу целия Европейски съюз. София очаква общ, координиран отговор на всички страни членки, като детайлите ще станат ясни в следващите дни. В четвъртък за уточнаване на всички детайли в Брюксел ще бъдат финансовият министър Асен Василиев и енергийният Александър Николов.

„Нещата са абсолютно под контрол. Няма риск за никой“, каза още Петков и допълни, че от близо месец България има план за подобен случай, в който са изяснени алтернативните трасета за доставки.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече „изнудване“ действията на Русия спрямо България и Полша и гарантира, че ЕС ще окаже подкрепа на засегнатите страни, както и че има общ план за действие.

Темата беше коментирана и от президента Румен Радев, според когото търсенето на алтернативни доставчици ще отнеме време и средства.

„Случващото се в България с доставката на газа ще бъде и истински тест за европейската солидарност дали и как Европейският съюз ще помогне на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната държава“, каза още Радев.

По-рано през деня министър Николов даде специален брифинг по темата, на който подчерта, че България е изпълнила всички свои задължения в отношенията си с „Газпром“ до момента, а действията на руския гигант представляват нарушения на сключените договори.

Министърът припомни, че от руската компания от началото на април са изпратили три писма. В първото е посочено искането на газовия доставчик за заплащане на природния газ в рубли по определена система. Българската страна е поискала разяснение, за да бъде гарантирано, че ще бъде защитен интересът ѝ. Във второто писмо от „Газпром“ не са посочили уточнения, а с третото си писмо от вторник са обявили спирането на доставките.

Заради съществуващия риск в последните месеци държавните газови дружества са предприели мерки, с които се гарантират доставките на газ за вътрешния пазар в рамките на поне 30 дни. Това според Николов означава, че „не следва да очакваме ограничителен режим“.

Природният газ се използва повече за политическо и икономическо оръжие.
Александър Николов, министър на енергетиката

„Към момента природният газ се използва повече за политическо и икономическо оръжие във формат на водената война, а не по правнотърговско отношение“, каза още Николов. Той добави, че добивът от газохранилището в Чирен е бил спрян в последните седмици, а към днешна дата то е запълнено на 18% от капацитета си.

Министърът подчерта, че България продължава да действа координирано и в съгласие с решенията на всички страни членки от ЕС. По думите на Николов в ситуацията на България се намират още Полша и Литва.

Във вторник Варшава съобщи, че „Газпром“ са обявили спиране на доставките на синьо гориво към страната.

Николов потвърди позицията си, че в тази ситуация София няма да преговаря с "Газпром" за нов дългосрочен договор за доставка. Настоящият изтича в края на 2022 година.

„Докато съм министър и отговарям за тази структура, България няма да води преговори под натиск. България не се продава и не са поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент и трета страна“, каза Николов.

Министърът допълни, че България е изпаднала в подобна ситуация включително и заради забавените инфраструктурни проекти за построяване на алтернативни трасета като газовата връзка между Стара Загора и Комотини. По тази тръба има сключен договор за доставка на големи количества газ от Азербайджан.

По време на пресконференцията Николов беше попитан дали е възможно София да прекъсне доставките на руски газ за Сърбия и Унгария по продължението на "Турски поток" през България. Почти всички количества в тръбопровода са резервирани за десетилетия напред от „Газпром“.

Министърът отговори, че към момента се обмислят всички възможни „варианти и рискове“ от страна на България, но подчерта, че София е лоялен партньор на всички съседни държави.

„Това не означава, че ще предизвикаме изкуствени кризи в съседни държави“, каза още Николов.

„България не е Русия“, допълни министърът.

България получава близо 80% от потребявания газ от "Газпром експорт". Основната причина за тази зависимост е все още недовършената газова връзка с Гърция, чието строителство е планирано още преди повече от 10 години. Интерконекторът трябва да заработи в средата на тази година, твърди Министерството на енергетиката. По него България може да получава повече количества от договорените доставки от Азербайджан.

България построи само за една година българската част от газопровода "Турски поток", който доставя руски газ от Турция за Сърбия. Това трасе е наследник на проваления проект "Южен поток", чиято основна цел е Русия да заобиколи Украйна в транзита на газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG