Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кремъл отново се провали". Брюксел обяви първи действия срещу спирането на газа за България и Полша


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша е „непровокирано и недопустимо“. То показва, че Русия не е надежден доставчик на природен газ. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в своя позиция в сряда.

Повод за думите й стана обявеното едностранно прекратяване на доставките на природен газ от страна на руския енергиен гигант „Газпром“ към България и Полша. До това се стигна, след като Москва поиска доставките да бъдат извършвани в рубли, но това беше отказано от страните от ЕС.

„Това е пореден опит на Русия да използва газа като инструмент за инзудване“, каза още Фон дер Лайен. Тя подчерта, че ЕС е готов за подобен сценарий и поддържа постоянна връзка с всички страни членки. По думите й вече са изготвени планове за алтернативни доставки, които включват координирани действия между страните от блока и „солидарност“ между тях.

Фон дер Лайен каза, че първата задача на ЕК е да направи така, че решението на „Газпром“ да има минимално въздействие върху европейските потребители. Ще продължат и усилията в развитието на мрежи от газови хранилища, които да подсигурят сигурността на отделните държави членки.

„Както Полша, така и България в момента получават газ от други страни членки на ЕС“, каза фон дер Лайен.

В най-кратки срокове ще се проведе и среща на енергийните министри на страните в ЕС във Франция.

„Днес Кремъл отново се провали в опита да всее раздор между държавите в ЕС. Настъпва краят на ерата на руските фосилни горива в Европа“, каза още фон дер Лайен.

Заедно с това ЕС подготвя своя „координиран отговор“ срещу Москва.

По-рано в сряда стана ясно, че физическото подаване на газ към България и Полша все още не е спряно. Българският премиер Кирил Петков каза, че спирането на газа към София е „грубо нарушение на договора и шантаж“.

Министърът на енергетиката Александър Николов подчерта, че българската страна изрядно е изпълнявала договора си с „Газпром“, а към момента природният газ се използва „повече за политическо и икономическо оръжие във формат на водената война“.

България има договор с „Газпром“ за доставка на природен газ до края на 2022 г. България получава близо 80% от потребявания газ от "Газпром експорт".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също нападна Москва като я обвини в изнудване на Европа, което цели да наруши единството на страните от ЕС.

„Русия се опитва да разклати единството на нашите съюзници. Русия също така доказва, че енергийните ресурси са оръжие. Точно заради това ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на енергийните ресурси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие“, обявиха от кабинета на украинския президент.

Българският евродепутат от „Демократична България“ Радан Кънев определи действията на Русия като „опит на Путин да раздели съюза“, както и за „заплаха“ към България.

По думите на премиера на Полша Матеуш Моравецки газохранилищата в Полша са запълнени на 76% от капацитета си.

По данни на „Булгартрансгаз“ българското газохранилище в Чирен е пълно на 18% от капацитета си. Министърът на енергетиката Александър Николов гарантира, че доставките на газ на вътрешния пазар няма да бъдат спирани поне до края на май. Той добави, че няма изгледи в България да се достигне до режим на потреблението на природен газ.

В началото на април България и останалите страни от ЕС отказаха да плащат газа в рубли, тъй като това е в противоречие с дългосрочните договори за доставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG