Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова и работодатели поискаха доставки от "Газпром" и компенсации за бизнеса


Министър Корнелия Нинова и представители на българския бизнес поискаха от правителството да възстанови доставките на газ по договора с "Газпром", които бяха прекъснати след неговото нарушаване от страна на руската компания.
Министър Корнелия Нинова и представители на българския бизнес поискаха от правителството да възстанови доставките на газ по договора с "Газпром", които бяха прекъснати след неговото нарушаване от страна на руската компания.

Правителството да поднови разговорите и да възстанови доставките по съществуващия договор с „Газпром“. За това се обявиха министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова от БСП и представители на работодателските организации в България по време на брифинг в четвъртък.

Заедно с това бяха отправени искания за замразяване на цените на газа към настоящите им нива по договора за доставка от Русия, а оскъпяването, което се очаква при доставка от други източници, да бъде поето от държавата. Нинова и работодателските организации се обявиха и за продължаване на програмата за компенсации за електроенергия за бизнеса, както и за законодателни промени, с които да се наложи допълнително данъчно облагане за енергийните дружества.

В сряда „Газпром“ едностранно прекрати доставките на газ за България, Полша и Литва в нарушение на сключените договори. Това се случи, след като исканията на Владимир Путин руският газ да бъде заплащан в рубли, бяха отхвърлени от всички държави от ЕС.

Нинова каза, че в отговор на искането на ГЕРБ за извънредно заседание на парламента, на което да бъде гласувана военна помощ за Украйна, тя предлага влизането на извънредната точка за облагането на електропроизводителите.

„Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкара като страна в тази война, то за нас най-важно е българска икономика, индустрия, производство, спасяване на работниците, на доходите на хората и овладяване на инфлацията и цените“, каза Нинова.

На брифинга в Министерството на икономиката говориха представители на най-големите работодателски организации, чиито членове, по думи на министърката, „осигуряват 86% от БВП и при тях работят 82% от наетите работници в България“.

„Ние предлагаме, по примера на останалите страни от ЕС, да изпълним ангажиментите, които имаме по дългосрочния договор с „Газпром“. Заплахите, които идентифицира министерството на енергетиката, за нас не са релевантни, защото след като Европа може да го прави, можем и ние да го правим“, каза председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев, по повод доставките на газ от Русия за Европа.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, страната няма алтернатива на руските доставки и също поиска да се направи „всичко възможно“ за изпълнението на договора с „Газпром“.

„В противен случай ние ще продължим да потребяваме руски газ, но доставен през търговци и посредници“, каза още Велев.

Работодателите изразиха протестна готовност, но председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в страната Кирил Домусчиев подчерта, че това е крайна мярка. Той добави, че много от производствата са отказали да приемат доставки за май, тъй като нямат яснота за цените на електроенергията и природния газ през следващия месец.

В сряда премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов обявиха, че спрените доставки няма да доведат до спиране или режим на потреблението на природен газ за български клиенти.

„Нещата са абсолютно под контрол. Няма риск за никой“, каза премиерът.

В сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви спирането на газа от страна на „Газпром“ като „изнудване“. Тя добави, че Европейската комисия има план за действие и остава само да бъдат уточнени детайлите по крайните мерки, които ще бъдат взети от страните в блока.

В четвъртък министърът на финансите Асен Василев и на енергетиката Александър Николов заминаха на работна среща в Брюксел, на която трябва да се уточнят част от детайлите, свързани с действията на страните членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG