Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международно разследване разкри имоти в Дубай на над 240 българи


Ирена Кръстева, майката на санкционирания по закона Магнитски депутат от ДПС Делян Пеевски
Ирена Кръстева, майката на санкционирания по закона Магнитски депутат от ДПС Делян Пеевски

Близо 240 български граждани и пребиваващи у нас лица притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай. Това показват данни на международното изследване #UncoveredDibai, публикувани от Центърa за изследване на копрупцията и организираната престъпност OCCRP. Сред собствениците са майката на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, както и строителният бос Велико Желев.

Данните са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS), организация с нестопанска цел, базирана във Вашингтон, която изследва международната престъпност и конфликти. Те са споделени с норвежкия финансов център E24, който координира разследването на недвижимите имоти заедно с 20 разследващи медии, сред които френският Льо Монд, германският Зюддойче Цайтунг и OCCRP, част от който е българската медия BIRD.

Информацията включва собственици на недвижими имоти от цял свят и се състои от над 800 000 записа от имотния регистър на Дубай за 2020 г. Част от хората са обвинени или осъдени за престъпления или са под международни санкции. Други са държавни служители или техни роднини, чиято собственост върху скъпи имоти е трудно съпоставима с известните им доходи, пише BIRD.

В списъка има над 100 членове на руския политически елит, държавни служители и бизнесмени, близки до Кремъл, както и десетки европейци, замесени в пране на пари и корупция. Присъстват и няколко европейски служители и депутати, обвинени в злоупотреба с публични средства. Някои от тях не са декларирали официално имотите си в Дубай.

Едно от българаските имена в списъка е Ирена Кръстева, майката на санкционирания по закона Магнитски Делян Пеевски. Тя притежава вила в Emirate Hills с площ 242.57 кв.м., оценена през 2020 г. на 570 000 долара.

От BIRD припомнят разследването Досиетата Пандора от преди няколко месеца, което разкри, че Пеевски е собственик на няколко офшорки, които е регистрирал в качеството си на лице, постоянно пребиваващо в Дубай. Тогава той беше привикан в ДАНС, където каза, че офшорките са собственост на друга фирма, която той е декларирал.

Друг собственик на имоти в Дубай е Велико Желев, бивш зам.-шеф на АПИ и собственик на фирмата „Хидрострой“, който притежава десет имота в емирството. Сред българските имена е и сестрата на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов Биляна Стоянова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG