Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС обещава "значително" засилване на отбранителната военна помощ за Молдова


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и молдовския президент Мая Санду. Кишинев, 4 май, 2022 г.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и молдовския президент Мая Санду. Кишинев, 4 май, 2022 г.

Европейският съюз ще увеличи подкрепата си за Молдова, включително оборудването на Националната армия. Това стана ясно след посещение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Кишинев в сряда.

Молдова твърди, че Русия се стреми да дестабилизира бившата съветска република и вероятно да я въвлече във войната срещу Украйна. Повод за обвиненията станаха няколко предполагаеми инцидента, за които съобщи Приднестровието - сепаратистки регион в страната, подкрепян от Москва,

"Тази година планираме значително да увеличим подкрепата си за Молдова, като предоставим на нейните въоръжени сили допълнително военно оборудване“, каза Мишел на обща пресконференция с президента на Молдова Мая Санду.

Мишел не даде повече подробности във връзка с оборудването. Той обеща и подкрепа за Молдова срещу кибератаките и дезинформацията, като добави, че избягването на ескалация в Приднестровието е от решаващо значение.

"Трябва да поддържаме стабилност“, каза той и добави, че 27-членният блок има отговорност да се притече на помощ на Молдова по време на войната в съседна Украйна. "ЕС е напълно солидарен с вас, с Молдова, наш европейски дълг е да помогнем и да подкрепим вашата страна“, каза Мишел.

В Молдова има приток от стотици хиляди украински бежанци от началото на непредизвиканата инвазия на Москва на 24 февруари.

Мишел добави, че ЕС ще помогне на Кишинев "да се справи с последствията от руската агресия в Украйна“. "Ще продължим да задълбочаваме партньорството си с вас, за да доближим страната ви до ЕС", каза председателят на Европейския съвет.

На пресконференцията Мая Санду каза, че Молдова предвижда "песимистични сценарии", но добави, че не вижда "непосредствен риск в момента". Тя каза още, че инцидентите в Приднестровието са "генерирани от провоенните сили" там и Молдова се опитва "да обезкуражава подобни инциденти".

Приднестровието твърди, че миналата седмица е имало експлозии в местно военно поделение, както и в притежавана от Русия радиокула. Твърди се също, че е имало изстрели по село, в което се помещават руски оръжейни складове. Москва определи предполагаемите атаки като "терористични актове".

Украйна твърди, че Русия иска да дестабилизира региона, за да създаде претекст за военна интервенция. Подкрепяното от Русия Приднестровие, тясна ивица земя между Молдова и Украйна, обяви независимост от Кишинев през 1990 г. Двете страни проведоха кратка война през 1992 г., която беше потушена от руски войски, намесени от страната на сепаратистите.

Русия поддържа близо 1500 войници в Приднестровието, за които се твърди, че охраняват оръжеен склад със съветска военна техника. Освен това Русия има между 400 и 500 войници на територията, които Москва определя като миротворци от края на войната през 1992 г. насам.

Опасенията, че Русия може да разшири конфликта до Молдова наразнаха, след като в края на април руски генерал каза, че целта на руската инвазия е да се създаде коридор по суша през южна Украйна, който да стига до Приднестровието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG