Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кремъл вече е взел решението". Молдова ли е следваща цел?


Самообявилата се Приднестровска молдовска република се управлява от проруски сепаратисти
Самообявилата се Приднестровска молдовска република се управлява от проруски сепаратисти

Русия ще се опита да отвори нов фронт срещу Украйна от Молдова, според украински военни източници, пише британското издание Таймс.

Редица индикатори вече показват, че в близко бъдеще ще има атака срещу бившата съветска държава, която има само 3250 войници в армията си. Успешното превземане ще доведе до навлизане на руски войски в украинското черноморското пристанище Одеса от запад.

„Смятаме, че Кремъл вече е взел решението да атакува Молдова. Съдбата на Молдова е ключова. Ако руснаците започнат да поемат контрола, ние, във военно отношение, ще бъдем по-лесна мишена и заплахата за Украйна ще бъде екзистенциална“, казва източник на изданието. Според Таймс нахлуването в Молдова може да стане на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата.

Разузнавателната информация за отваряне на втори фронт и въвличането на Молдова в конфликта е противоречива. Част от експертите са на мнение, че опасността от това е малка.

Въпросът възникна около великденските празници. Първо Русия каза, че ще нападне не само Източна Украйна, но и Южна, за да може по земя да стига до две завзети от нея територии – едната е украинският полуостров Крим, а другата е част от Молдова, управлявана от проруски сепаратисти - Приднестровието. Два дни след това изказване в района имаше няколко взрива – все по обекти на военната промишленост и ретранслатори на руската пропаганда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG