Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд образува дело по искане на Гешев срещу закриването на спецправосъдието


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Конституционният съд образува дело за обявяване за противоконституционни текстовете в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура. Това съобщи БНР в сряда, като делото е образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев.

Законопроектът за промените в Закона, с които беше закрито спецправосъдието, беше приет на второ четене от парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси в средата на април. Проектът е предложение на правосъдния министър Надежда Йорданова и е публикуван в началото на годината.

Той включва също и отстраняване на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет. Преди приетите промени правилата гарантираха на съдебните кадровици връщане на по-висока длъжност в системата след изтичане на мандата им или предсрочното му прекратяване.

"Закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури без необходимите гаранции за защита на правата и интересите на гражданите и на държавата ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и ще влезе в колизия с принципите на Основния закон за правовата държава и разделението на властите", казва Гешев, цитиран от БНР.

Главният прокурор настоява също да бъдат отменени всички разпоредби, свързани със статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на делата и сроковете за влизане в сила на определени текстове от закона.

Пред "Хоризонт" съдът е потвърдил, че за съдия-докладчик е определена Надежда Джелепова.

Закриването на спецправосъдието е заложено в програмата на коалиционното управление. То беше гласувано в парламента с мнозинство от 12 гласа "за" на депутати от управляващата коалиция срещу "5" против от ГЕРБ и ДПС. Промените включват също статуса на работещите в тези институции съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Днес Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана от искането на главния прокурор. По нейни думи закриването на спецправосъдието не е било направено в нарушение на Конституцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG