Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд образува дело по искане на Гешев срещу закриването на спецправосъдието


Главният прокурор Иван Гешев

Конституционният съд образува дело за обявяване за противоконституционни текстовете в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура. Това съобщи БНР в сряда, като делото е образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев.

Законопроектът за промените в Закона, с които беше закрито спецправосъдието, беше приет на второ четене от парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси в средата на април. Проектът е предложение на правосъдния министър Надежда Йорданова и е публикуван в началото на годината.

Той включва също и отстраняване на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет. Преди приетите промени правилата гарантираха на съдебните кадровици връщане на по-висока длъжност в системата след изтичане на мандата им или предсрочното му прекратяване.

"Закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури без необходимите гаранции за защита на правата и интересите на гражданите и на държавата ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и ще влезе в колизия с принципите на Основния закон за правовата държава и разделението на властите", казва Гешев, цитиран от БНР.

Главният прокурор настоява също да бъдат отменени всички разпоредби, свързани със статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на делата и сроковете за влизане в сила на определени текстове от закона.

Пред "Хоризонт" съдът е потвърдил, че за съдия-докладчик е определена Надежда Джелепова.

Закриването на спецправосъдието е заложено в програмата на коалиционното управление. То беше гласувано в парламента с мнозинство от 12 гласа "за" на депутати от управляващата коалиция срещу "5" против от ГЕРБ и ДПС. Промените включват също статуса на работещите в тези институции съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Днес Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана от искането на главния прокурор. По нейни думи закриването на спецправосъдието не е било направено в нарушение на Конституцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG