Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще пуснете духа от бутилката". Правната комисия подкрепи закриването на спецсъдилищата


Главният прокурор Иван Гешев по време на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, 12 април 2022 г.
Главният прокурор Иван Гешев по време на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, 12 април 2022 г.

Специализираните съдилища и прокуратури да бъдат закрити, а работещите в тях магистрати да бъдат разпределени в други съдилища на квотен принцип. Това реши във вторник правната комисия в парламента.

По-рано през март Народното събрание прие законопроекта за закриване на специализираното правосъдие на първо четене. Като основна причина за закриването от мнозинството посочиха, че структурите са неефективни и през годините са се превърнали в инструмент за оказване на политически натиск.

Във вторник правната комисия премахна всички текстове от Закона за съдебната власт, отнасящи се до спецсъдилищата и прокуратурите. Съгласно промените работещите в тях магистрати ще бъдат преместени в съдилища и прокуратури на съответното окръжно или апелативно ниво на квотен принцип, като те ще могат да постъпят не само в наказателните, а и в гражданските и търговските отделения, както и административните съдилища.

Отменени бяха и кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на инспекторите в Инспектората към ВСС.

По време на седемчасовото заседание на правната комисия се стигна до бурни дебати, в които взе участие и главният прокурор Иван Гешев. Той повтори тезата си, че със закриването на специализираните структури "се уронва престижа на правовата държава". Христо Иванов от "Демократична България" от своя страна отговори, че това е стъпка към правосъдие, което да бъде деполитизирано.

В дебата взеха участие и някои от специализираните съдии, които се обявиха против закриването.

"Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат", каза Вилислава Ангелова, която е съдия в Специализирания съд.

"Вие нямате представа какво ще отворите, какъв дух от бутилката ще пуснете", ако ни закриете, коментира и съдия Пенка Велинова.

Както при обсъждането на първо четене в парламента, така и сега против закриването гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС. От ГЕРБ опитаха да отложат заседанието, като предложиха формирането на работна група с участието на експерти, но предложението беше отхвърлено.

Спецсъдът и спецпрокуратурата заработиха в началото на 2012 г. Инициативата за създаването им беше на първото правителство на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието беше описвано като "бухалка на властта".

Законопроектът за закриването им беше внесен в началото на март от Министерския съвет, а в пленарната зала беше защитен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова (“Демократична България”).

“Аз поставям въпрос - къде са разследванията? Къде са обвиненията? Къде са присъдите на първа инстанция? Нима пет години не стигнаха за това?”, каза Йорданова тогава от парламентарната трибуна.

Преди да влязат в сила, промените трябва да бъдат гласувани в пленарна зала в Народното събрание, а ако бъдат одобрени и там на второ четене - да бъдат обнародвани от президента Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG