Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще поиска да е изключение от пълното ембарго на руски петрол в ЕС, казва Асен Василев


Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Ако има изключения при налагането на пълна забрана на вноса на руски петрол в Европейския съюз, България ще поиска да е едно от тях. Това стана ясно в сряда от интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за Капитал.

Новината идва, след като по-рано през деня Европейската комисия предложи пред Европейския парламент налагане на пълно ембарго на руския петрол до края на годината. Преди дни Словакия и Унгария Словакия и Унгария обявиха, че няма да подкрепят ембаргото, тъй като са твърде зависими от руския внос на петрол.

"България може чисто технологично без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата. От тази гледна точка, ако ЕК предвижда изключения, ние бихме искали да се възползваме от тези изключения, тъй като това е в най-добрия интерес на българските потребители, българските превозвачи и българския народ като цяло", казва Василев. "Ако има твърда европейска позиция "спираме всичко за всички" - е едно. Но ако има изключения, ние ще се възползваме от правото си да ползваме същото изключение".

Предложението на ЕК е част от шести пакет санкции, които Европейският съюз ще наложи на Русия вследствие на започнатата война в Украйна. То предвижда пълно спиране на доставките на руски суров петрол в рамките на шест месеца, както и на други рафинирани петролни продукти до края на годината.

За да влезе в сила, предложението изисква одобрение от всички 27 страни членки. "Няма да е лесно. Някои членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто ще трябва да работим върху това", каза още председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

Сред предложенията на ЕК е също изключването на Сбербанк, най-голямата руска банка, от международната система за разплащания SWIFT. Предвижда се и забрана на три руски държавни радио и телевизионни оператори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG