Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС ще разгледа и двете предложения за освобождаване на главния прокурор


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие да обедини и разгледа съвместно, по същество, и двете предложения за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, съобщи БТА в сряда. Едното от тях е на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. и на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Предложението на Стоилов беше отхвърлено като "недопустимо" за разглеждане през 2021 г. По-късно Конституционният съд единодушно отмени решението на ВСС и върна казуса за ново обсъждане и обяви, че съдебните кадровици са нарушили конституцията, отказвайки да разгледат предложението на служебния министър.. В сряда членовете на съвета приеха предложението за редовно и допустимо.

Заседанието, на което ще се разгледат и двете предложения, ще се проведе на 18 май.

Предложението от 2021 г. е внесено, когато Стоилов е министър на правосъдието. Основанията са, че Гешев е извършил пет нарушения на Етичния кодекс на магистратите. Едно от тях засяга разгласяване на данни от специални разузнавателни средства (СРС). Става дума за разгласени данни от подслушани разговори на президента Румен Радев, Васил Божков, Александър Паунов от БСП и журналиста Огнян Стефанов.

Друго основание е свързано с изявления и коментари на гласния прокурор, които "показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невинност". Други две основания засягат акцията, на която прокуратурата нахлу в президентството през лятото на 2020 г. Последното е свързано с нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата в прокуратурата.

В сряда Гешев, цитиран от Медиапул, определи някои от твърденията в предложението на Стоилов като "забавни". Според него управляващите се опитват да овладеят нелегитимно прокуратурата и да направят персонална смяна на главния прокурор.

Във второто предложение настоящият правосъден министър Надежда Йорданова се позовава на девет публични случая. Сред тях са случаите на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., които част от които прокуратурата не забеляза, както и искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева по дело, което Европейският парламент определи като политически мотивирано в решение, с което отказа да свали имунитета на евродепутатката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG