Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хора с руски знамена попречиха на опаковането на паметника на Съветската армия с украинския флаг


Протестиращите успяха да опаковат за кратко една от композициите на паметника с българското знаме.
Протестиращите успяха да опаковат за кратко една от композициите на паметника с българското знаме.

Идеята да се опакова паметникът на Съветската армия в София беше осуетена в сряда, предаде репортер на Свободна Европа. Полицаи и граждани с руски знамена попречиха монументът да бъде опакован във флага на Украйна в знак на съпричастност.

Инициативата за опаковане беше предложена от група хора, обединени в “Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия".

Някои от дошлите да попречат на акцията влязоха в пререкания с участниците
Някои от дошлите да попречат на акцията влязоха в пререкания с участниците

Акцията им беше насрочена за 18 часа, но още от по-рано до паметника имаше хора, дошли с намерението да й попречат. Сред тях беше и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Участниците и от двете страни се измерваха в няколко десетки.

Дошлите да попречат на акцията скандираха "Путин" и "предатели". Те застанаха на пътя към паметника и не разрешиха да дошлите в знак на протест да продължат с акцията си.

Носещите украински и български знамена им отвърнаха с "орки" и "крепостни".

Полицаи застанаха между двете групи. Така хората, които бяха планирали да опаковат паметника с украинското знаме, на практика бяха изолирани от него.

Инициативата идва на 70-ия ден от началото на руската военна агресия в Украйна. През този период в България за пореден път беше повдигнат въпросът за демонтирането на паметника на Съветската армия от центъра на София с аргумента, че това е монумент, издигнат в чест на окупационна войска. Решение до този момент няма, но натискът за преместване на паметника в музей се усили след началото на войната в Украйна.

Полиция застана между протестиращите граждани и дошлите да попречат на акцията им.
Полиция застана между протестиращите граждани и дошлите да попречат на акцията им.

Намерението на инициаторите от гражданската инициатива беше в сряда да обвият по-ниско поставените скулптурни групи с флаговете на България и Украйна. Те напомнят, че преди броени дни в Киев беше демонтиран паметникът на руско-украинската дружба, а България все още се "ослушва" за съдбата на аналогичния паметник в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG