Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опасна стъпка". Радев се усъмни, че военнотехническата помощ за Украйна няма да включва оръжия


Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

Президентът Румен Радев разкритикува решението на парламента за предоставяне на военотехническа помощ на Украйна и го определи като "опасна стъпка", която ще "въвлече България във война". Думите на Радев дойдоха след водосвета на бойните знамена и знамената светини по случай Деня на храбростта и празника на българската армия - 6 май.

Във вторник парламентът прие решение, в което помощта, която България ще предостави на Украйна, беше описана в шест конкретни точки. Те включват "ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България", но не и изпращането на оръжия и боеприпаси.

Въпреки това в петък Румен Радев определи формулировката "военно-техническа помощ" като "разтеглива и рискована".

"Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум. Защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства", каза Радев.

Според него политиците, гласували решението, "дължат отговор". "За" предоставянето на военнотехническа помощ без оръжия гласуваха от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП, "Демократчина България", ГЕРБ и ДПС. Депутатите на "Възраждане" гласуваха "против".

"Само преди дни призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България и затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни", каза още президентът. Той не уточни какво има предвид под "страсти".

По думите му "по българските улици трябва да се веят български знамена".

Радев коментира още и новосъздадената партия "Български възход" на Стефан Янев. Той отрече твърденията, че има връзка с новата формация, като каза, че не работи с "подставени лица", а когато подкрепя дадена инициатива или партия, го заявява публично.

"Мисля, че назначените от мен министри бяха силни, когато работиха заедно като екип в служебния кабинет. Но впускането в партийната полтика се оказва съвсем друго изпитание - за много от тях непосилно", каза Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG