Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Kомпромис на всички нива". Какво точно решиха депутатите за помощта за Украйна


Председателят на парламента Никола Минчев
Председателят на парламента Никола Минчев

Парламентът гласува за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, която не включва изпращане на оръжия и боеприпаси. Така хем България ще помогне на Украйна, хем коалицията ще остане цяла.

България ще ремонтира украинска военна техника, но няма да изпраща оръжие и боеприпаси на Киев. Около това решение се обедини мнозинството в българския парламент в сряда. В подкрепа на решението гласуваха и партиите, които настояваха България да изпрати оръжия на Украйна, и партията, която обяви, че ще напусне управляващата коалиция, ако това стане.

БСП определи решението като „добро и разумно“, защото не предвижда изпращане на оръжие на Украйна. „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ казаха, че решението предвижда такава помощ, каквато Украйна е поискала от България. „Демократична България“ го определи като „компромис“. ГЕРБ го смята за „едно голямо нищо“.

Против бяха само депутатите от „Възраждане“, които призоваха към гражданско неподчинение.

„Това решение е компромис на всички нива“, коментира пред Свободна Европа професорът по философия и социология Стефан Попов.

Какво решиха депутатите

Решението на Народното събрание предвижда България да окаже военнотехническа помощ на Украйна, която вече повече от два месеца се съпротивлява срещу руската военна агресия. Тя обаче включва само „ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България“. Решението предвижда също София да подкрепя Украйна за членство в Европейския съюз, да помага на украинските бежанци, да оказва хуманитарна помощ и да си сътрудничи с Киев в енергетиката и износа на зърно.

Предложението е на „Продължаваме промяната“ и беше променено, така че да включва списък от шест конкретни точки след писмо на украинския посланик в София Виталий Москаленко, което той внесе преди началото на дебата от името на президента Володимир Зеленски. Депутатите включиха исканията от писмото в текста на решението си, което беше прието с 200 гласа „за“.

Решението за предоставяне на военнотехническа помощ за Украйна беше взето, след като се появиха косвени данни, че българско оръжие стига до Украйна през трети страни.

Кой и защо го подкрепи

Депутатите от „Продължаваме промяната“ мотивираха предложението си с това, че това е точно помощта, която Украйна иска от България.

„В писмото ясно си пише – ремонт на техника. Това е нещото, за което бяхме помолени от нашите украински партньори, и това е нещото, което можем да им дадем. Не можем да им дадем нещо, за което не са ни молили“, каза Димитър Гочев.

„Украйна не иска оръжия от нас. Тя казва много конкретно какво иска от нас. Няма как да дадем нещо, което не искат. Хората са казали точно какво искат и ако е в нашите възможности, ще го предоставим“, каза Настимир Ананиев.

Такава беше позицията и на депутатите от „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов изрази още през април подкрепа за предоставянето на военна помощ на Украйна, включително оръжия и боеприпаси.

„Това решение се основава на практичния път, който извървяхме с колегите по време на делегацията в Украйна“, каза Станислав Балабанов.

„Това, което коментирахме там с президента Зеленски, залегна в основата на това по-обширно предложение. Президентът Зеленски наистина не поиска оръжие.“

Депутатите от БСП подкрепиха предложения от „Продължаваме промяната“ проект за решение на Народното събрание за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, която се изразява в ремонт на военна техника. Това стана след като социалистите заплашиха, че ще напуснат управляващата коалиция, ако България изпати оръжия на Украйна.

„Най-важното – това е решение, което гарантира, че българското правителство няма да праща оръжия в Украйна“, каза депутатът от БСП Александър Симов. Той смята, че позицията на БСП в подкрепа на решението не е „никакво лицемерие“.

Най-важното, което винаги сме настоявали - нито един патрон за Украйна, никакво оръжие за Украйна.
Александър Симов, БСП

„Най-важното, което винаги сме настоявали - нито един патрон за Украйна, никакво оръжие за Украйна“, добави Симов.

Демократична България“ предложи собствен проект за решение на парламента, който предвиждаше предоставяне на военна помощ за Украйна без ограничения. Той не беше приет. Формацията подкрепи предложението на „Продължаваме промяната“ което определи като „компромис“.

„Ние трябва да оценим високо усилията на премиера да търси компромис, включително като получава помощ от Украйна за това“, каза Христо Иванов като имаше предвид писмото на украинския посланик.

„Не е въпросът да дадем на украинците това, което те са ни поискали. Въпросът е България да си отговори ясно на въпроса къде се позиционира, добави той.

ГЕРБ подкрепи решението и едновременно го критикува. Партията имаше собствено предложение за предоставяне на военна помощ на Украйна, което не беше прието от мнозинството. Партията гласува в подкрепа на предложението на „Продължаваме промяната“ и едновременно с това го нарече „едно голямо нищо“.

Стана ясно, че БСП управлява. Те печелят в този дебат.
Даниел Митов, ГЕРБ

“Срамно е българското правителство да натиска друга държава да решава вътрешнокоалиционни проблеми и да легитимират определени въртеливи движения”, каза Даниел Митов.

„Стана ясно, че БСП управлява. Те печелят в този дебат“, заяви още Митов.

ДПС също подкрепи предложението, но многократно критикува липсата на Кирил Петков и военния министър Драгомир Заков в пленарната зала. Според лидера на движението Мустафа Карадайъ решението за оказване на военна помощ на Украйна трябва да бъде взето от Министерския съвет.

Решението на Народното събрание представлява „компромис на всички нива“, каза професорът по философия и социология Стефан Попов.

„Коалицията, колкото и да е сложна, няма да се разпадне. Това удовлетворява всички“, каза той и добави, че дори парламентът да беше гласувал за предоставяне на оръжие на Украйна, това едва ли би се случило.

„Но сега всичко изглежда по характерния начин пред западните партньори от ЕС и НАТО – една колеблива, лигава България, която не може да упражнява пълноценно външнополитическия си суверенитет.“

XS
SM
MD
LG