Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има с кого и с какво да се гордеете". Зеленски и Петков се срещнаха в Киев


Българският премиер Кирил Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски
Българският премиер Кирил Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и българският премиер Кирил Петков проведоха среща в столицата Киев. Тя беше част от визитата на българския министър-председател заедно с делегация от София.

След срещата двамата лидери казаха, че са обсъдили възможно взаимодействие между двете страни за военна помощ, износ на електроенергия и селскостопанска продукция от Украйна, както и евакуирането на български моряци от украински пристанища.

Какво каза Зеленски

Украинският президент изрази благодарност към България и лично към Кирил Петков за оказаната подкрепа и за започнатата от него кампания за събиране на средства за закупуване на оръжия.

„Със своите действия вие вдъхновявате хиляди хора по света“, каза още Зеленски и добави, че е благодарен на българския народ за помощта, която оказва на всички бежанци от страната му.

Той разясни, че Киев и София ще работят по сътрудничество във връзка с ремонта на украинска военна техника в България. Обсъдени са и потенциални доставки на електроенергия от Украйна за България и Балканите, както и помощ за диверсифицирането на доставките на природен газ през Трансбалканския газопровод.

Зеленски изрази благодарност и във връзка с продължаващата позиция на подкрепа от София за приемането на Украйна в ЕС.

Двете страни са обсъдили и възможността за доставка на селскостопанска продукция от Украйна през пристанището във Варна към различни точки по целия свят.

„Украинската страна ще предостави сътрудничество за българските плавателни съдове, които са блокирани в украинските пристанища“, каза още Зеленски.

На въпрос от българска медия какво е мнението му за това, че само България и Унгария досега не предоставят военна помощ за Украйна, Зеленски подчерта, че не очаква всяка държава да "предоставя самолети". Той добави, че е благодарен за усилията на София и лично на премиера Петков по темата.

„Има с какво да се гордеете и с кого да се гордеете“, каза още Зеленски.

Какво каза Кирил Петков

От своя страна Петков благодари за „показаното лидерство“ от страна на Зеленски и народът му по време на войната. Той изрази благодарност за възможността за износ на електроенергия от Украйна към България и Балканите, както и за перспективата през Варна да бъде изнасяна селскостопанска продукция от Украйна.

„Благодаря за изказаната готовност за подкрепа за изтеглянето на нашия кораб от Черноморск, знам че това не е лесно, но съм щастлив, че имате план за това“, каза още Петков.

Пред българските медии той уточни, че възможността за българските моряци да се приберат е съществувала и преди, но сега ще се положат усилия и за изтеглянето на кораба "Рожен".

Той определи като „добра възможност“ за двете страни извършването на ремонт на украински военни машини в България и допълни, че ще го предложи за решение в българския парламент. По-късно той уточни, че е възможно това да се случва в държавните заводи "Терем" и "Авионамс"

„Искам да се върна отново в Украйна, за да отпразнуваме победата на Украйна и бързото й влизане в европейското семейство“, добави Петков.

Относно сигурността на България, Петков каза, че към момента няма директен риск за нея. Българският премиер подчерта, че в момента има „директен риск за демокрацията“ и призова, че всеки, „който се смята за част от свободния свят, трябва да застане зад Украйна“.

Посещението на българската делегация в Украйна беше с цел "да се видят нуждите на хората в Киев от място". В нея се включиха депутати от три от коалиционните партньори в кабинета с изключение на БСП.

В сряда от "Продължаваме промяната" декларираха, че ще подкрепят предоставянето на военна помощ за Украйна в парламента. Досега такива намерения са изразили още от "Демократична България" и "Има такъв народ". От партиите извън правителството подкрепа обещаха още и от ГЕРБ.

Срещу изпращането на оръжия за Украйна са от БСП и "Възраждане".

Предложението ще бъда гласувано във вторник 4 май на извънредно заседание на Народното събрание. Тогава ще се води дебат и за действията на страната във връзка със спирането на доставките на руски газ от страна на "Газпром".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG