Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В притихналия ад". Българската делегация видя разрушенията и смъртта в Украйна


Кирил Петков по време на посещението в Украйна

Премиерът Кирил Петков потвърди, че „Продължаваме промяната“ ще гласува в подкрепа на предоставяне на военна помощ за Украйна. Той говори пред медиите по време на посещение в град Бородянка.

„Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо”. Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир?“, каза Петков и добави, че „не е човешко да останем несъпричастни“ с Украйна.

По отношение на спрените доставки на газ за България, Петков каза, че София е била подготвена за подобни действия. Той подчерта, че засега няма притеснение за доставките за български потребители, както и че страната действия в синхрон с партньорите от Европейския съюз.

Малко по-късно по време на посещение в Буча, където бяха открити масови гробове на цивилни, Петков обяви мястото за „притихналия Ад“. Премиерът подчерта, че правителството няма да падне заради позицията си за Украйна.

„Тук не трябва да се делим на коалиционни партньори и на опозиция. Трябва да имаме единна позиция“, каза народният представител и член на българската делегация Станислав Балабанов.

Българска делегация, водена от Кирил Петков, пристигна в четвъртък в Киев. По време на визитата българският премиер се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

Българските представители бяха посрещнати на железопътната гара в украинската столица от заместник министър-председателя на страната Олга Стефанишина.

Основната цел на посещението, по думите на Петков от преди дни, беше да се видят нуждите на хората в Киев от място. По време на визитата се прави и доставката на обещаните от държавата каски и бронежилетки.

По време на срещата на двамата лидери в Киев беше договорено изтеглянето на корабът с български екипаж "Рожен" от пристанището в Черноморск. Зеленски и Петков обсъдиха и възможни доставки на евтина електроенергия от Украйна към България и Балканите, както и превръщането на пристанището във Варна в логистична точка за износ на украинска селскостопанска продукция.

Докато е в Украйна българската делегация пътува и до Бородянка, Буча и Ирпин. Това са местата, които станаха символ на разрушението на войната и в който бяха намерени доказателства за избиване на цивилно население от страна на руските войници.

Освен премиерa в делегацията участват военният министър Драгомир Заков, депутатите Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, Калоян Икономов от „Продължаваме промяната“ и Атанас Атанасов от „Демократична България“. БСП отказа да изпрати свой представител.

Посещението в Киев беше обявено след визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в България. Той призова страната да “заеме позиция” и да изпрати оръжия на Украйна. Във вторник вицепремиерката на Украйна Олга Стефанишина каза, че Киев ще поиска от българската делегация предоставяне на военна помощ и подкрепа за членството на страната в Европейския съюз.

До момента БСП се обяви срещу изпращане на военна помощ за Украйна. Левицата заплаши на напусне управлението, ако бъде взето решение за предоставяне на оръжия и боеприпаси.

„Демократична България“ подкрепя изпращането военна помощ на Киев и обвърза участието си в коалицията с взимането на такова решение. “Има такъв народ” също подкрепя предоставянето на оръжия. В сряда от „Продължаваме промяната“ за пръв път заеха категорична позиция в полза на изпращането на военна помощ за Киев и обявиха, че депутатите от партиите ще подкрепят това предложение по време на гласуването в първите дни на май.

За изпращане на оръжие са още и ГЕРБ, а категорично против са „Възраждане“, както и президентът Румен Радев.

В сряда България, Полша и Литва, станаха първите три европейски държави, на които бяха спрени доставките на природен газ от Русия. Това стана повод председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и украинският президент Зеленски да обвинят Москва в използването на доставките на синьо гориво като оръжие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG