Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нуждите са ясни." Украйна ще поиска от делегацията от България оръжия и подкрепа за ЕС


Олга Стефанишина
Олга Стефанишина

Украйна ще поиска оръжия от българската делегация, която заминава на посещение в Киев. Това каза вицепремиерката Олга Стефанишина пред форума “ЕС среща Балканите”, който се провежда в София във вторник. Властите в Киев ще поискат от България и подкрепа за членството на Украйна в Европейския съюз (ЕС).

“Нуждите са много ясни: първо, подкрепа за еврочленство, и второ, имаме нужда от оръжия, за да сме сигурни, че тази перспектива е реалистична”, каза Стефанишина, цитирана от БНР.

Форумът в София, в който Стефанишина се включи онлайн, се проведе ден преди заминаването на делегация от България в Киев. Един от мотивите на премиера Кирил Петков за изпращането на представители на коалицията в Киев е управляващите в България да разберат от какво има нужда Украйна.

Посещението в Киев беше обявено след визитата на украинския въшен министър Дмитро Кулеба в България. Той също призова страната да изпрати оръжие на Украйна.

България подкрепя европейската перспектива на Украйна. Във вторник външната министърка Теодора Генчовска каза, че България очаква Европейската комисия в най-кратки срокове да направи препоръка за предоставяне на Украйна на статут за страна кандидат за членство в ЕС.

България досега не е взела решение за изпращане на военна помощ на Украйна. БСП заплаши да напусне управляващата коалиция, ако бъде изпратено оръжие на Киев. “Демократична България” подкрепя отпускането на военна помощ и постави предоставянето ѝ като условие за участието си в коалицията. “Има такъв народ” също подкрепя изпращането на военна помощ. “Продължаваме промяната” не е заела категорична позиция. В понеделник премиерът Кирил Петков започна дарителска кампания за оръжия за Украйна.

“Докато ЕС е пред най-голямото предизвикателство в историята си, е време за вземане на решения”, каза във вторник Олга Стефанишина. “Очакваме евролидерите да покажат политическо лидерство, като подчертаят решимостта си да защитят мира и свободата. Историческите времена изискват исторически решения.”

Форумът “ЕС среща Балканите” е организиран от партия АЛДЕ с подкрепата на Европейския либерален форум и Атлантическия клуб в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG