Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Докато стигнем до консенсус". Кирил Петков започна дарителска кампания за оръжия за Украйна


Кирил Петков
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков откри дарителска сметка и призова хората да дарят по една заплата за оръжия за Украйна. Той обясни инициативата си с липсата на единство в обществото по въпроса дали България да предостави военна помощ на Украйна.

“Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси”, написа Петков във Фейсбук.

Въпросът дали България да предостави военна помощ на Украйна е обект на спор между партиите в управляващата коалиция.

“Демократична България” подкрепя изпращането на военна помощ на Украйна. Формацията постави вземането на това решение като условие за оставането си в управляващата коалиция. Друга от партиите в управлението - БСП, е против предоставянето на оръжие на Киев и заплаши да напусне коалицията, ако се вземе решение за изпращане на военна помощ.

След края на последния работен ден на парламента преди ваканцията около Великден, лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов съобщи във Фейсбук, че подкрепя изпращането на военна помощ.

“Продължаваме промяната” не е заела категорична позиция. Миналата седмица формацията предложи свой вариант на решение за изпращане на помощ на Украйна, която обаче да е само хуманитарна и техническа, а не военна. Този вариант беше приет от комисията по външна политика в парламента. По-рано “Демократична България” и ГЕРБ бяха внесли решения, с които предлагат парламентът да даде на правителството мандат за изпращане на военна помощ.

В интервю миналата седмица Петков каза, че лично качество би се радвал България да даде военна помощ за Украйна, но като премиер неговата първа задача е коалицията да излезе с обща позиция.

“Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство”, написа той във фейсбук в понеделник. “В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема.”

Той добави, че като министър-председател ще продължи да работи за това “България да има единна позиция въз основа на информиран избор”. Той каза, че част от усилията му в тази насока включват провеждане на коалиционен съвет и пътуване до Киев на делегация с представители на всички партии в коалицията.

Инициативата на Петков идва след посещението в България на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който призова управляващите в София да вземат ясно решение дали да предоставят военна помощ на страната му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG