Връзки за достъпност

Извънредни новини

Могат ли западните оръжия да помогнат на Украйна да спре офанзивата на Русия в Донбас


Литва изпраща военна помощ на Украйна
Литва изпраща военна помощ на Украйна

Украйна може да победи във войната, но само ако получи военна помощ от Запада. Това каза в интервю за Радио Свободна Европа/Радио Свобода военният експерт Гарвин Уолш, бивш съветник по сигурността на британската Консервативна партия и директор на портала за информация и анализи в областта на отбраната Article 7.

Според него войната, започната от Русия срещу Украйна, ще бъде продължителна, но може да бъде спечелена от Украйна и Запада, защото техните икономически и индустриални възможности са значително по-големи от тези на Русия.

“В дългосрочен план битката е в полза на Украйна. Но Западът трябва да може да я подкрепи, така че тя да стигне до дългосрочния план”, каза Уолш. “Тогава трябва да помогнем на въоръжените ѝ сили в прехода към оборудване, което може да бъде доставяно в големи количества дълго време и да бъде използвано продължително.”

Според него ключово за целта е украинските военни да бъдат обучени да използват оръжията, които се доставят на украинската армия, да бъдат построени складове за гориво и да бъдат създадени устойчиви вериги за доставки.

Закъсня ли военната помощ

През последната седмица руската армия съсредоточи атаките си срещу Източна Украйна. Целта на Москва е да превземе Донбас. Продължават и военните действия в Южна Украйна, както и бомбардировките по ключови градове.

На този фон държавите от ЕС и НАТО предоставят все повече военна помощ на Украйна. Единствените изключения са България и Унгария. Според редица експерти военната помощ от партньорите на Киев ще бъде ключова в тази нова, втора фаза на войната.

В края на миналата седмица САЩ одобриха нови 800 млн. долара военна помощ за Украйна. В понеделник държавният секретар Антъни Блинкен и секретарят по отбраната Лойд Остин посетиха Киев и съобщиха, че са обещали още 700 млн. долара военна помощ за Украйна и други държави в Източна и Централна Европа.

Доставка на американска военна помощ в Украйна
Доставка на американска военна помощ в Украйна

Други страни - от Словакия, през Литва, Латвия и Естония до Канада - започнаха да изпращат по-тежки оръжия с по голям обсег, включително системи за противовъздушна отбрана, военни дронове, бронирани камиони, транспортьори и танкове.

Това отбелязва промяна в досегашната стратегия на страните от ЕС и НАТО, които в началото на руската инвазия изпращаха предимно леко въоръжение, включително пушки, каски и комуникационно оборудване.

Успехите на украинската армия в първата фаза на войната изиграха ключова роля за промяната на сметките. Сега западните страни въоръжават Украйна не само за битката за Донбас, която ще зависи от танковете и артилерията, а и за дълга война, която може да продължи с години.

Западните страни загубиха много време, мислейки, че Украйна няма да издържи, и затова не пратиха нищо.

“[Западните страни] загубиха много време, мислейки, че Украйна няма да издържи, и затова не пратиха нищо”, каза Гарвин Уолш. “Накрая те решиха да изпратят тежко въоръжение само след като преодоляха убеждението си, че Русия ще възприеме това като провокация.”

Според Уолш украинската армия се възползва умело от цялата военна помощ, която ѝ се изпраща. Освен това военните успешно вкарват в употреба руска военна техника, която са пленили, смята той.

“Но западната помощ дойде твърде бавно и не е в мащаба, който се очаква”, добави той.

“Западът погрешно изчисли руската тактика и руската мотивация. Русия съвсем ясно цели завоевателна война. Това можем да видим от кланетата в Буча и другаде. [Западът] наистина трябва да даде на Украйна всичко, за да може тя да се бори с тези изключително агресивни военни атаки и да изтласка руснаците от окупирана от тях територия”, каза още Уолш.

Как оръжията помагат на Украйна

Според Уолш ключова роля в сегашната фаза на войната ще играе артилерията. Освен това страните от НАТО могат да предоставят модерни муниции за украинската артлерия, с каквито Русия не разполага.

Ключови според военния експерт ще бъдат и технологиите, които да позволят на украинската армия да засече руската артилерия и да я унищожи. По думите му такива радари също могат да бъдат предоставено от Запада.

“Украйна ще има нужда от ужасно много муниции”, добави Уолш. “Тя ще има нужда от муниции както за съветска артилерия, така и за западна артилерия. Снарядите са с различни размери” и затова са нужни доставки и от двата вида.

Тренирането на украинските военни как да си служат с тези оръжия според него не би било сложно. По-трудно би било обучаването на пилоти за произведени в САЩ и Европа военни самолети.

“Пилотите на изтребители трябва да бъдат тренирани дълго време”, добави Уолш.

Според него Украйна има нужда и от логистична помощ. Различните видове техника, която вече е доставена или предстои да бъде доставена използва различни видове гориво и различни резервни части.

“И не става дума само за доставка на оборудване за крайна употреба [което може да се използва в битка]”, добави Уолш. “Става дума също така за гарантиране, че оборудването може да бъде поддържано на терен, че може да бъде ремонтирано и че операторите и механиците са обучени да го поддържат.”

Военният експерт смята още, че в дългосрочен план ключови ще бъдат инвестициите във военната индустрия на Украйна, така че тя да може дама да произвежда оръжия и муниции, които да отговарят на стандартите на НАТО.

XS
SM
MD
LG