Връзки за достъпност

Извънредни новини

Западът обеща още оръжие за Украйна. Чехия ще ремонтира украинска военна техника


Украински войник е седнал върху танк в района на Луганск, 16 април 2022 г.
Украински войник е седнал върху танк в района на Луганск, 16 април 2022 г.

Съединените щати, Великобритания и Канада обещаха да изпратят на Украйна още артилерийски оръдия, както и оръжия за противотанкова и въздушна отбрана, а чешки компании ще помогнат с ремонта на украинска военна техника. Това съобщиха световните агенции късно във вторник.

Целта на новия пакет военна помощ е да се подпомогне украинската армия в защитата на източните региони на страната. По-рано Русия започна настъпление по цялата фронтова линия в областите Донецк, Луганск и Харков, а украинският президент Володимир Зеленски нарече атаката “битката за Донбас”.

След края на разговора си с британския премиер Борис Джонсън, канадския министър-председател Джъстин Трюдо и други западни лидери, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че новият пакет военна помощ за Украйна ще включва артилерийски оръдия.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби посочи, че САЩ се опитват да се съсредоточат върху изпращането на "системи, които могат да влязат в употреба на място почти веднага" заедно с оборудване, което не изисква продължително обучение.

"Това ще се превърне в артилерийски конфликт, те [Украйна] се нуждаят от подкрепа с повече артилерийски сили, това и ще им дадем...в допълнение към много други форми на подкрепа", защити решението Борис Джонсън пред британските депутати.

Германският канцлер Олаф Шолц, който също участваше в разговора, обеща на Украйна, че Берлин ще финансира директни доставки на оръжие от германската индустрия. По думите му противотанкови оръжия, оборудване за противовъздушна отбрана, боеприпаси, както и оръжия, които могат да се използват в артилерийски бой, ще са сред оръжията, доставени от Германия.

Чехия от своя страна съобщи, че чешки компании ще помогнат с ремонта на украинска военна техника и най-вече отстраняването на сериозни щети по нея.

Новият пакет военна помощ от западните съюзници идва на фона на съобщения за начало на "втори етап на войната", която Русия започна в Украйна. България и Унгария са единствените страни от НАТО, които не предоставят военна помощ на Киев.

Във вторник Генералният щаб на украинската армия съобщи, че Русия атакува украински позиции по целия 480-километров източен фронт.

Британското Министерство на отбраната посочи, че Русия е започнала настъплението срещу Източна Украйна от три посоки - от северната граница към района на Харков; от изток към Донецк, Луганск и Мариупол и от незаконно анексирания Крим към Бердянск, Николаев и Запорожие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG