Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Битката за Донбас" започна. Русия атакува цяла източна Украйна


Президентът на Украйна Володимир Зеленски на 18 април в Киев.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски на 18 април в Киев.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че мащабната офанзива на Русия в източния регион Донбас е започнала. Военното ръководство в Киев съобщи, че Русия е предприела нова атака.

"Сега можем да потвърдим, че руските войски започнаха битката за Донбас, за която отдавна се подготвят. Голяма част от руската армия участва в тази офанзива", каза Зеленски в Телеграм вечерта в понеделник.

"Без значение колко руски войници има там, ние ще се бием. Ние ще се защитаваме. Ще го правим всеки ден", каза той.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че има "признаци за начало на атака по източния театър на военните действия" и фокусът на руската атака са регионите на Харков и Донецк.

Секретарят на Съвета по сигурността на Украйна Олексий Данилов каза, че в понеделник Русия е опитала да пробие защитата "почти по цялата фронтова линия в регионите Донецк, Луганск и Харков.

"Те започнаха опит за начало на активната фаза", каза Данилов. Губернаторът на Луганск Серхий Гайдай също съобщи за атака.

"Загубихме контрол над Кременная. Има боеве по улиците", каза той. Според него вече е невъзможно да се евакуират хора, защото ситуацията се влошава "с всеки час".

Ако Русия успее да превземе целия Донбас, това ще даде на Владимир Путин повод да твърди, че е постигнал победа, коментира Би Би Си. Следващата стъпка се очаква да бъде анексирането на региона от Русия, както това беше направено с Крим през 2014 г.

Анализатори припомнят, че такова развитие ще даде възможност на Путин да празнува Деня на победата на 9 май, когато Русия отбелязва капитулацията на нацистка Германия през 1945 г.

Удари и в западната част

По-рано в понеделник руски ракетен обстрел уби 7 души и рани още 11 в западния град Лвов. Досега този регион беше най-слабо засегнат от войната и беше приеман за убежище от много украинци. Сред поразените сгради е и хотел, в който са били настанени хора от останалата част на страната.

Русия каза, че ударите във Лвов са разрушили депо, което е съхранявало доставено от други държави оръжие.

Продължава битката за Мариупол, южното пристанище на Азовско море. В града са останали близо 100 хиляди души от общо население от 450 хиляди. Украинските власти обвиняват Русия, че прилага тактиката на "тоталната война", както преди години в Чечня и Сирия, и това е причинило "много цивилни жертви".

Местните власти в Мариупол отхвърлиха руския ултиматум да се предадат. Близо 1000 човека се крият в подземията на металургичния комплекс "Азовстал".

В деня, в който Русия започна втората фаза на войната, президентът Владимир Путин награди войниците, които Украйна обвини за извършване на военни престъпления в Буча. По улиците на града бяха открити много трупове на цивилни, след като украинската армия изтласка руските части.

В понеделник Владимир Путин подписа указа, с който награди 64-а мотострелкова бригада за защита на "Отечеството и държавните интереси".

Повечето жертви в Буча са загинали от огнестрелни рани. Някои от тях бяха открити с вързани на гърба ръце.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG